X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/01/2020 |  16:06 | Izvor: SRNA

Počelo elektronsko evidentiranje oduzete imovine

Visoki sudski i tužilački savjet BiH saopštio je da je ključno za sprečavanje kriminala onemogućiti da kriminalci profitiraju od nezakonitih aktivnosti, te da je u sudovima i tužilaštvima počela primjena Modula za evidentiranje oduzete imovinske koristi i imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.
Pravosuđe - Foto: ilustracija
PravosuđeFoto: ilustracija

Cilj primjene ovog modula jeste olakšavanja postupaka provjere i dostavljanja podataka u predmetima u kojima je tužilaštvo predložilo, a sud donio odluku o oduzimanju bespravno stečene imovine.

- Za svaku zemlju je najvažnije da prekine funkcionisanje kriminalnih grupa i da ih obeshrabri oduzimanjem dobiti koju ostvare kriminalnim radnjama - ističu iz VSTS-a.

Uspostavljanje modula, čija primjena je počela od 1. januara, jeste vrlo važan segment ukupnih nastojanja da se ova oblast u BiH aktuelizuje i pozicionira u sami vrh prioriteta rada pravosuđa i svih ostalih subjekata krivičnog gonjenja.

Njegovom primjenom na nivou svakog tužilaštva i suda, odnosno, nosioca pravosudne funkcije tačno će se znati koliko je bilo finansijskih istraga, privremenih i trajnih oduzimanja imovine, koje vrijednosti i u kojim postupcima za pojedina krivična djela, uz sve podatke o osumnjičenim, optuženim i osuđenim licima za ta krivična djela, dodaje se u saopštenju.

Iz VSTS-a napominju da je oduzimanje imovinske koristi koje je proisteklo iz izvršenog krivičnog djela propisano svim krivičnim zakonima u BiH, kao i posebnim zakonima u entitetima i Brčko distriktu, a stroge kazne ne kažnjavaju samo zločine, već imaju i dodatni efekat.

Modul je razvijen uz finansijsku podršku EU, dok je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom obezbijedila stručni doprinos.

VSTS je pripremio korisničke priručnike o upotrebi modula koje je distribuisao sudovima i tužilaštvima u BiH.