X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/01/2020 |  16:09 ⇒ 17:02 | Izvor: sputniknews.com

Na Mjesecu napravljena fabrika za kiseonik

Novo postrojenje za kiseonik bazirano na Mjesečevoj prašini trebalo bi da postavi temelje ljudske budućnosti na Mjesecu.
Kosmonauti (Foto: NASA) -
Kosmonauti (Foto: NASA)

Evropska svemirska agencija (ESA) otvorila je postrojenje kao dio svojih planova za nastanjivanje na Mjesecu u narednim godinama.

Ako ćemo već da živimo na Mjesecu, trebalo bi da imamo i dovoljno kiseonika kako bismo mogli da pravimo sve što nam treba, uključujući i gorivo koje će nam pomoći da se dalje istražuje svemir.

ESA se, naime, nada da bi novo postrojenje moglo da otkrije praktične načine upotrebe Mjesečeve prašine poznate kao regolit, piše Indipendent.

- Ako budemo imali sopstveno postrojenje za kiseonik, to će nam omogućiti da se fokusiramo na proizvodnju. Mjerićemo ga masenim spektrometrom. Sposobnost za dobijanje kiseonika iz resursa koji se nalaze na Mjesecu očigledno bi bila od velike koristi za buduće lunarne doseljenike, i za disanje i za lokalnu proizvodnju raketnog goriva - rekla je Bet Lomaks sa Univerziteta u Glazgovu.

Prije nego što se tehnologija iznese na površinu, biće joj potrebno podešavanje kako bi mogla da se koristi u oštrim uslovima koji vladaju na Mjesecu.

Kiseonik je najzastupljeniji element u Mjesečevoj prašini, a eksperimenti su pokazali da čini čak 45 odsto njene težine.