latinica  ћирилица
21/01/2020 |  17:52 ⇒ 18:24 | Autor: SRNA

Sutra nastavak suđenja Mahmuljinu

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje MahmuljinuFoto: RTRS

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Na ročištu 18. decembra svjedok odbrane Faik Uzunović izjavio je da nije imao službeni kontakt sa pripadnicima odreda "El mudžahedin", ali da je jednom bio na iftaru u njihovom kampu.

Uzunović, koji je tokom rata bio pomoćnik komandanta za moral Trećeg korpusa, ispričao je da ga je na iftar pozvao jedan, kako je naveo, domaći borac odreda "El mudžahedin".

On je dodao da nikada nije dobio nikakav akt iz odreda "El mudžahedin", a nikada im nije ni uputio neki dopis.

Tužilac Sedin Idrizović svjedoku je predočio niz dokumenata komande Trećeg korpusa koji dokazuju da su određeni izvještaji i naredbe dostavljani odredu "El mudžahedin", od kojih je neka sastavilo Odjeljenje za moral.

Suđenje je zakazano za 9.00 časova.