X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
21/01/2020 |  19:00 ⇒ 19:58 | Izvor: RTRS

Trivićeva u Londonu o razvoju obrazovanja (FOTO)

Pravci razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj odnose se, prije svega, na inoviranje nastavnih planova i programa i udžbenika, izmjenu saznavanja sa koncepcije poučavanja na koncepciju učenja, stručno usavršavanje vaspitno-obrazovnih radnika, jačanje povezanosti obrazovanja sa tržištem rada i digitalizaciju, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na Svjetskom forumu obrazovanja u Londonu.
Trivićeva u Londonu - Foto: RTRS
Trivićeva u LondonuFoto: RTRS

Učestvujući na sesiji predviđenoj za ministre obrazovanja zemalja zapadnog Balkana u organizaciji Britanskog savjeta, ona je potvrdila da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske započelo proces digitalizacije udžbenika s ciljem rasterećenja školskih torbi učenika, ali i interaktivnosti na času i pristupa novim informacijama.

- Časovi realizovani na ovaj način učenicima su zanimljiviji, a ishodi učenja su višestruko bolji. Paralelno sa digitalizacijom sadržaja opremamo škole e-učionicama i kreiramo internet platforme za pristup i dijeljenje digitalnih sadržaja - pojasnila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, najveći izazovi sa kojima se susreće Ministarstvo prosvjete i kulture pri realizaciji ovih aktivnosti su nedovoljna infrastrukturna opremljenost u manje razvijenim područjima, obezbjeđivanje finansijskih sredstava, kao i motivacija nastavnika za realizaciju vannastavnih aktivnosti i projekata.

Foto: RTRS

- Vjerujem da ćemo te izazove prevazići i da ćemo nastaviti realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti na moderan i efikasan način upotrebom e-servisa, informacionih sistema, digitalnih saržaja i računarske opreme, što će doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju, sa boljim ishodima učenja i razvijenim logičkim razmišljanjem kod učenika - istakla je Trivićeva.

Ona je potvrdila da su upravo zahvaljujući projektu Britanskog savjeta u BiH "Škole za 21. vijek" učenici stekli vještine značajne za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka a oprema dobijena putem projekta je na raspolaganju klubovima za kodiranje koji učenicima omogućuju da izraze stečena znanja i kreativnost.

Svjetski forum obrazovanja održava se od 20. do 22. januara u Londonu. Ovaj značajan skup okupio je više od 700 učesnika, među kojima i 130 ministara obrazovanja iz cijelog svijeta koji razmjenjuju iskustva i traže pravi odgovor na pitanje "Kako transformisati obrazovanje?".