latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:38 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Ruski lijekovi potrebni domaćem tržištu, opstrukcije neprihvatljive

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske najkasnije iduće sedmice predložiće novog predstavnika Komisije za lijekove u Agenciji za lijekove BiH, nakon prošlonedjeljne ostavke predsjednice Komisije Tijane Kovačević, koja je ujedno bila i član iz Republike Srpske. U februaru bi trebalo da bude novo glasanje za uvođenje ruskih lijekova na tržište BiH i Srpske, a prema posljednjim glasanjima, samo su predsatvnici iz Federacije bili protiv ove odluke.

Stav Republike Srpske i resornog ministarstva je da se ruski lijekovi nađu na ovom tržištu. Prema njima, ti lijekovi ispunjavaju sve kriterijume što se tiče kvaliteta i bezbjednosti. Ruski lijekovi omogućili bi i finansijske uštede, a pri tom ne bi bilo uticaja na kvalitet usluge, pojasnio je ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić. Zato će što prije imenovati novog člana Komisije za lijekove.

- Ministarstvo zdravlja će učiniti sve da omogućimo, prije svega, da komisija bude funkcionalna i da damo sve ono što je potrebno kako bismo omogućili da se ruski lijekovi nađu na tržištu Republike Srpske - istakao je Šeranić.

Već skoro tri godine postoje opšte opstrukcije u uvođenju ruskih lijekova na tržište BiH, pojasnio je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

- Kada smo upoređivali istu grupu lijekova koji dolaze iz Rusije i lijekova evropskih proizvođača, došli smo do tog da su ruski lijekovi od 25 do 30 odsto jeftiniji, što govori da bi uštede ostvarili ne samo u Fondu zdravstvenog osiguranja, već bi i pacijenti imali alternativu u tom pogledu - rekao je Dodik.

Stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo je izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH, kao i uticaji raznih lobista, navedeno je u nedavnom saopštenju Fonda zdravstva Srpske.

- Naravno da lobiji rade, svaki u svom interesu i da sa aspekta javnog zdravstva, tj. zdravlja stanovništva, moramo da učinimo sve da minimaliziramo uticaje lobija koliko je to moguće i da omogućimo da se i zdravstveni sistem kreće u pravcu sve efikasnijeg i efektivnijeg djelovanja - istakao je Šeranić.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak nije želio da komentariše medijske napise. U kratkoj poruci pojasnio je da su predmetni lijekovi u proceduri i da on kao direktor nema uticaj na pomenutu komisiju, niti to želi jer je, kako je naveo, nezavisna u svom radu.