latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:40 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Većini članova CIK-a istekao mandat

Predstojeće lokalne izbore u BiH sprovešće Centralna izborna komisija, iako je čak petorici od sedam članova Komisije istekao mandat. U CIK-u kažu da im mandati traju sve dok Predstavnički dom ne imenuje nove članove. Analitičari izbornog procesa smatraju da je odugovlačenje u formiranju skupštinske većine na nivou BiH, razlog zbog čega nisu imenovani novi članovi CIK-a, ali da to neće uticati na legitimnost lokalnih izbora.

V.d. ili tehnički mandat trajno je stanje u kome godinama funkcionišu bh. institucije, tako je i sa CIK-om BiH. Petorici članova istekao je mandat, a u toj komisiji uvjeravaju da imaju legitimitet sve dok traje izborni period. A izborni period nije završen jer nisu izabrani predsjednik i potpredsjednik Federacije.

- I ukoliko se završi izborni period, a period na koji su imenovani članovi CIK-a istekne i tada im mandati traju dok Predstavnički dom PS BiH ne imenuje nove članove Komisije - navode iz CIK-a.

Izborni zakon kaže da se u izbornom periodu koji i dalje traje ne mogu imenovati članovi CIK-a. Pride, to nije dozvoljeno ni u periodu od raspisivanja do zaključivanja izbora, što praktično znači da će sadašnji saziv CIK-a raspisati i sprovesti lokalne izbore, na jesen u BiH.

- Ključni razlog za sve ovo, jeste da oni akteri koji su opstruisali formiranje skupštinske većine očigledno imaju određene interese da se zadrži sadašnji saziv CIK kako bi ostvarili svoje političke ciljeve - ističe Vlade Simović,
doktor političkih nauka.

Vehid Šehić, bivši član CIK-a, kaže da je velika vjerovatnoća da će CIK sljedeće izbore dočekati sa petoro članova kojima je istekao mandat.

- Mijenjati petoro ljudi u izbornoj godini je apsolutno neprihvatljivo i vjerovatno ćemo sljedeće izbore dočekati sa Izbornom komisijom gdje je za pet članova istekao sedmogodišnji mandat. To pitanje treba postaviti onima koji su odgovorni za to, a to su poslanici u Predstavničkom domu PS BiH - ističe Šehić.

Prvi korak ka zamjeni starih sa novim članovima CIK-a napravljen je formiranjem Zajedničke komisije za administrativne poslove oba Doma PS koja imenuje tri predstavika u Komisiju za izbor i imenovanje članova CIK-a. Uz političku volju postoji teoretska mogućnost da se sve završi do maja, kada CIK raspisuje lokalne izbore,

- Prva sjednice zajedničke komisije je u četvrtak, tako da od tada imamo formalne uslove za početak tog procesa. Nadam se da će u narednih par mjeseci taj proces biti završen uz okončanje izbornog perioda izborom predsjednika i poptredsjednika FBiH - navodi Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Samo dva člana CIK-a Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić nemaju problem sa istekom mandata, za razliku od ostalih pet članova - Branka Petrića, Suada Arnautovića, Novaka Božičkovića, Ahmeta Šantića i Stjepana Mikića, koji nastavaju da rade u "v.d. režimu".