latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:52 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Trampov govor u Davosu naišao na podijeljena mišljenja

Američki predsjednik Donald Tramp i švedska tinejdžerka, simbol ekološkog pokreta, Greta Tunberg zvijezde su prvog dana Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu.

U fokusu su rasprave o klimatskim promjenama, a upravo Tramp i Tunbergova simbolišu suprotstavljene strane u pitanju globalnog zagrijavanja. U Davosu je danas održan i panel o Zapadnom Balkanu.

Svijet treba da slijedi uspješni američki ekonomski model, rekao je Tramp obraćajući se okupljenima na centralnom panelu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na koji je zakasnio 15 minuta.

Posebno je istakao trgovinske sporazume sa Kinom i Meksikom, ocijenivši ih kao model za 21. vijek.

- Sa ponosom objavljujem da je Amerika usred ekonomskog buma kakav nikada ranije u svijetu nije viđen. Postigli smo napredak, ponovo otkrili svoj duh i ponovo probudili moćne mašine američkog preduzeća. Amerika uspijeva, Amerika cvjeta i ponovo pobjeđuje kao nikada do sada - rekao Donald Tramp, predsjednik SAD.

Trampov govor naišao je na podijeljena mišljenja.

- Mislim da je bila pozitivna i konstruktivna poruka. I dobro je da imamo neke pozitivne elemente u raspravama koje ovih dana vodimo - kaže Angel Guria, generalni sekretar Organizacije sa ekonomsku saradnju i razvoj.

DŽozef Štiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju kaže da je govor američkog predsjednika očekivan i dodaje da je situacija van onoga što se u svijetu zaista dešava kada je riječ o klimatskim promjenama.

Govoreći o klimatskim promjenama, Tramp je odbacio upozorenja ekoloških aktivista koje je nazvao "vječnim prorocima katastrofe" i "nasljednicima jučerašnjih luđaka". Najavio je da će se Sjedinjene Države pridružiti inicijativi za sadnju hiljadu milijardi stabala.

- Hiljadu milijardi stabala! Ovo nije vrijeme za pesimizam, ovo je vrijeme za optimizam. Strah i sumnja nisu dobar misaoni proces, jer je ovo vrijeme za nadu i radost, optimizam i akciju - dodao je Tramp.

Sa nešto manje optimizma o klimatskim promjenama govorila je Greta Tunberg, švedska tinejdžerka koja je postala simbol ekološkog pokreta. Poručila je da svjetski lideri prijetnju od globalnog zagrijavanja ne shvataju ozbiljno.

- Ništa nije urađeno jer globalna emisija CO2 nije smanjena, a to je ono što pokušavamo da postignemo. Potrebno je puno više uraditi. Sad smo tek na početku - ističe Tunberg.

U sjenci Trampovog obraćanja na Svjetskom ekonomskom forumu, u Vašingtonu, u Senatu, počeo je proces njegovog opoziva zbog optužbi za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

- To je obična prevara. Lov na vještice koji traje godinama. I već je pomalo odvratan. Ali se radujemo što smo ovdje - završava Tramp.

Štiglic ističe  da bi Tramp trebao biti u SAD-u kako bi se suočio sa opozivom.

- Pokušava da kaže da ne može biti opozvan zbog toga što radi. Može. Propisi su vrlo jasni - kategoričan je Štiglic.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma danas su razgovarali srpski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković. Obojica su učestvovala u panelu o Zapadnom Balkanu, koji je održan iza zatvorenih vrata.