latinica  ћирилица
21/01/2020 |  23:14 ⇒ 23:24 | Autor: B92

Ulcinj: Donijeli vuka u kavezu na turnir u malom fudbalu (VIDEO)

Snimak koji se od juče proširio društvenim mrežama šokirao je crnogorsku javnost i zaštitnike životinja u ovoj zemlji. Na nedavno održan turnir u malom fudbalu u Ulcinju organizatori ovog događaja donijeli su, ni manje ni više, nego vuka u minijaturnom kavezu.
Ulcinj   (Foto:mne.ul-info.com) -
Ulcinj (Foto:mne.ul-info.com)

Na snimku se vidi prepuna sala, dok nekoliko muškaraca iznose vuka, a jedan od njih u jednom trenutku čak pokušava da sjedne na kavez. Okupljeni viču i navijaju, dok se životinja preplašeno grči i vrti ukrug.

Potom, nekolicina njih kavez podiže uvis, nakon čega fotografišu ovu mučnu scenu. Tačnije, za nekog više zabavne situacije kojom su se odmah pohvalili na društvenim mrežama - kao da je vuk igračka, a ne divlja životinja kojoj je mjesto u prirodi.

Potpuno je nejasno koja je bila svrha ovog čina i šta su organizatori željeli da postignu. Sve je izgledalo kao neka srednjovijekovna zabava smještena u moderno doba - kada okupljenu masu zabavlja uplašena žrtva. Iznijeli su vuka kao trofej, a životinja je bila vidno istraumirana, piše portal CdM.

Ovo je jedan klasičan primjer mučenja životinja, zbog čega NVO Galop priprema prijave nadležnim instutucijama.

- Oni koji su nam se javili zgroženi su ovim snimcima. Nezvanično nam kažu da je u pitanju nekakva tradicija, te da je ranijih godina navodno donošen mrtav vuk. Mi trenutno prikupljamo informacije i uskoro podnosimo krivičnu prijavu. Ovo je teško gledati i nadam se da ćemo ovim stvarima konačno stati na put - rekli su iz Galopa za CdM.

U Crnoj Gori sva pravila i kaznene odredbe propisane su Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja. Članovima 6. i 7. zabranjeno je mučenje i ubijanje životinja, a član 8. se odnosi na zabranjene postupke radi zaštite životinja.

Tako je ovim aktivnostima prekršen Zakon iz člana 8, tačke 12, kojom je zabranjeno koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, reklamne poruke ili oglašavanja, izložbe ili takmičenja, ukoliko se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, povreda ili strah.