latinica  ћирилица
22/01/2020 |  11:07 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Bijeljina: Značajni projekti Gradske uprave

Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Bijeljine jedan je od najznačajnijih u ovoj lokalnoj upravi.

Samostalno ili u saradnji sa partnerima, od 2015. do 2018. godine, ovaj odsjek je u realizovao nekoliko projekata, vrijednih preko dva miliona maraka.

Najbitnije kod izrade projekata jeste kakav će krajnji rezultat imati na društvenu zajednicu, kaže Ankica Todorović, šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije grada Bijeljina, a jedan od najznačajnijih projekata je jača saradnja privrede sa srednjim stručnim školama.

- Kroz taj projekat uspjeli smo da opremimo radionice kabinete za praktičnu nastavu. Npr, tehnička škola dobila je CNC mašine, kuvari u Srednjoj stručnoj školi u Јanji su dobili kompletno opremljen prostor za vježbanje. Poljoprivredna škola je dobila opremu za pekare - navodi Todorovićeva.

Uz pomoć ovog projekta otvorena su i dva nova zanimanja u srednjim školama, a sve u dogovoru sa preduzetnicima.

Oni u ovom vremenu ističu potrebu za samozapošljavanjem, a projekti poput ovih doprinose i otvaranju većeg broja preduzetničkih i zanatskih radnji, kojih je trenutno oko 2000.

- Već duži niz godina pratimo trend većeg broja prijavljenih u odosu na odjavljene zanatsko - preduzetničke radnje, što nas posebno raduje i ja se iskreno nadam da će taj trend trajati i ubuduće - kaže Mile Stević, predsjednik Udruženja "Preduzetnik" Bijeljina.

Od 2015. do 2018. godine, pored već pomenutog projekta, realizovano je još 10 u ukupnom iznosu od oko 2 miliona i 115 hiljada maraka, od čega je donacija milion i po maraka.

Novca ima, projekata i kvalitetnih ideja- malo, poručuju iz Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.

- Vrlo je složeno raditi projekte, treba osmisliti kvalitetnu ideju, da to ima smisla, da uključite što veći broj partnera, da bi svi od početka biti uključeni i to prihvatili kao nešto svoje i valjano implementirali. I naravno, mora postojati praćenje, evidencija - pojašnjava Todorovićeva.

Izgradnja igrališta u gradskom parku i video - nadzor za ovu igraonicu na otvorenom, postavljanje i izgradnja prilaza za osobe sa invaliditetom, zamjena stolarije na školama, samo su neki od projekata realizovanih uz donatorska sredstva, kažu iz ovog Odsjeka i poručuju da su dobrodošli svi sa dobrom idejom.