latinica  ћирилица
22/01/2020 |  11:54 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Prijedor: Broj izostanaka srednjoškolaca nije smanjen

U prijedorskoj regiji broj izostanaka učenika srednjih škola sa nastave nije smanjen, uprkos preduzetim mjerama. U prvom polugodištu u prosjeku u svakoj školi bilo je oko deset hiljada izostanaka, od kojih oko pet stotina neopravdanih.

U prošloj školskoj godini u srednjim školama Srpskoj zabilježeno je više od dva miliona izostanaka učenika sa nastave, pokazuju podaci Republičkog pedagoškog zavoda.

U prosjeku to su 52 izostanka po svakom učeniku, od kojih dva neopravdana.

U prijedorskoj regiji, uprkos smanjenju broja učenika, broj izostanaka ostaje na istom nivou. Učenici ističu da su i roditelji – problem.

- Što se tiče neopravdanih izostanaka, smatram da nisu samo problemi sa učenicima nego i sa roditeljima, koji to podržavaju. Oni se prethodne večeri dogovre sa učenikom da ne dođe taj dan u šlkolu, pošto imaju, na primjer, taj i taj test - kaže Marija Đaković, učenica Srednjoškolskog centra Prijedor.

- Neki učenici izostaju zato što ne žele da prisustvuju nastavi. Takođe, ne zanima ih nastava, većinom odlaze u neke kafiće - ističe učenik Nedeljko Zgonjanin.

- Zakon nalaže da roditelj može, bez ikakvog posebnog opravdanja, da opravda u toku školse godine pet radnih dana. Nakon toga učenici moraju da imaju priloženu zdravstvenu dokumentaciju - pojašnjava Aleksandar Milješić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

Uzrok najvećeg broja izostanaka je opravdan, jer je riječ o medicinskim razlozima. Najmanji broj izostanaka je kod učenika prvih razreda, a najveći kod maturanata.

- Kad učenici dođu sa maturske ekskurzije, oni misle da su završili školu i onda se tako i ponašaju. Tu su vozački ispiti, pa kalkulacija od strane učenika, jer ovo je škola u kojoj imamo dosta odličnih đaka, u četvrtim razredima počinje borba za svaku ocjenu, za svaki bod - ističe profesor Željko Torbica.

Najčešći vid kažnjavanja izostanaka jesu vaspitno-disciplinske mjere, koje uključuju smanjenje vladanja. Učenici koji imaju 26 neopravdanih izostanaka isključuju se iz škole.

- Pedagoško-psihološka služba naše škole sa učenicima koji imaju povećan broj izostanaka, a da nisu u pitanju zdravstveni problemi, obavlja ragovore, pozivamo roditelje i to su svakako alati kojima možemo da utičemo na učenike. Svakako, vaspitno-disciplinske mjere su zakonski alati kojih se mi pridržavamo - navodi direktor Milješić.

U prijedorskim srednjim školama ističu da je u borbi sa izostancima ključna saradnja s roditeljima.