latinica  ћирилица
22/01/2020 |  12:23 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Četvrti "FIS trofej" okupio takmičare iz 18 zemalja

Na stazama Ski-centra "Ravna planina" na Palama danas je počeo dvodnevni četvrti "FIS trofej Ravna planina" na kojem će se u FIS trkama muškog i ženskog veleslaloma i slaloma takmičiti 80 skijaša iz 18 zemalja.
Pale - četvrti "FIS trofej Ravna planina" - Foto: SRNA
Pale - četvrti "FIS trofej Ravna planina"Foto: SRNA

Takmičenje je ujedno i test trka za dobijanje licence za održavanje Evropa kup takmičenja u alpskom skijanju.

Vlasnik Ski-centra "Ravna planina" Veljko Golijanin rekao je da, zahvaljujući niskoj temperaturi vazduha i sistemu za vještačko osnježavanje, organizuju značajne događaje i takmičenja, te da su krajem novembra počeli sa pravljenjem snijega.

- Uspjeli smo napraviti velike količine snijega, zbog visokih zahtjeva trke jer nam od toga zavisi kandidatura za Evropa kup. Održavanjem ovih trka možemo reći da smo nosioci zimskih sportova u BiH - naveo je Golijanin.

Predsjednik komisije za ski-sudije Ski-saveza BiH Slaviša Lučić kaže da se FIS kup organizuje četvrti put na Ski-centru "Ravna planina", gdje staze svojom homologacijom uspunjavaju uslove za održavanje najvećih svjetskih i evropskih takmičenja.

- Staze su odlično pripremljene, a debljina snježnog prekrivača iznosi 100 centimetara - naglasio je Lučić.

On je dodao da će danas i sutra na programu biti takmičenje u veleslalomu, u petak i subotu, 24. i 25. januara, slalom, te da će u okviru takmičenja biti održan i SES kup, gdje se boduju nacionalni timovi SES nacija.

Trener reprezentacije iz Hong Konga Marko Rudić, koji je i učesnik olimpijskih igara, kaže da su staze odlične i da su urađene prema svjetskim standardima.

- Ovdje se osjećam lijepo i očekivanja su uvijek na najvišem nivou - naglasio je Rudić.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Smučarskog saveza BiH i kompanije "Majneks" Pale.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske najavljeno je da će ministar Sonja Davidović sutra u 19.00 časova u restoranu "Gondola" u ovom ski-centru prisustvovati konferenciji za novinare povodom zvaničnog otvaranja nadmetanja.