latinica  ћирилица
22/01/2020 |  12:39 ⇒ 12:43 | Autor: banjaluka.net

Vlada Srpske odlučila: I ove godine šest rundi prebijanja dugova na Berzi

Vlada Republike Srpske donijela je odluku da i u ovoj godini bude sprovedeno ukupno šest multilateralnih kompenzacija i cesija, koje će biti sprovedene u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru 2020. godine, potvrđeno je za portal banjaluka.net iz Banjalučke berze.
Banjalučka berza (foto: banjaluka.net) -
Banjalučka berza (foto: banjaluka.net)

U toj odluci je navedeno da u okviru multilateralnih kompenzacija i cesija, koje će biti sprovedene putem Banjalučke berze, Ministarstvo finansija Republike Srpske prijavljuje neosporene sistemski odobrene obaveze korisnika prihoda budžeta Srpske čije su evidencije u Glavnoj knjizi trezora Republike Srpske, koje su dospjele za plaćanje, zatim obaveze Republike Srpske prema Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske, Јavnom fondu za dječiju zaštitu Srpske i Zavodu za zapošljavanje Srpske i obaveze Republike prema jedinicama lokalne samouprave i ostalim korisnicima javnih prihoda, po osnovu raspodjele javnih prihoda koji mogu nastati multilateralnom kompenzacijom.

- Obaveze Republike ne mogu biti prenesene na drugog povjerioca cesijom ili prodajom potraživanja - stoji u ovoj odluci.

Kako se dodaje, jedinica lokalne samouprave prijavljuje neosporene sistemski odobrene obaveze korisnika prihoda budžeta opštine/grada čije su evidencije u Glavnoj knjizi trezora opštine/grada, koje su dospjele za plaćanje.

Kada su u pitanju fondovi, oni prijavljuju neosporene obaveze koje prema planiranom budžetu, odnosno finansijskom planu fonda dospijevaju za plaćanje do datuma koji su navedeni u odluci o datumima sprovođenja multilateralnih kompenzacija i cesija.

Podsjećamo da je kroz 16 multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano više od 750 miliona maraka.

Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem Republike Srpske, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.