latinica  ћирилица
22/01/2020 |  13:12 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Učenici OŠ "Aleksa Šantić" iz Ugljevika sa "Pametnom kućom" u Londonu (FOTO/VIDEO)

Veliku priliku da se predstave na Međunarodnom sajmu novih tehnologije u obrazovanju u Londonu imala je Osnovna škola "Aleksa Šantić" iz Ugljevika.
Trivićeva u Londonu - Foto: RTRS
Trivićeva u LondonuFoto: RTRS

Ana Marija Todorović i Nemanja Rikić, koji su projektom "Pametna kuća" osvojili prvu nagradu u konkurenciji 13 osnovnih škola iz regiona i kao nagradu dobili priliku da se predstave na sajmu u Londonu.

Oni su zajedno sa nastavnikom Živanom Nikolićem predstavili pobjednički projekat na štandu Edukacijske fondacije "Mikrobit".

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić navela je da su zahvaljujući programu Britanskog savjeta za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana, učenici u školama Srpske stekli vještine značajne za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

Foto: RTRS

Ona je prilikom današnje posjete Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju u Londonu, na kojem su se predstavili i učenici iz Republike Srpske, izrazila uvjerenje da će se saradnja sa Ambasadom Velike Britanije i Britanskim savjetom nastaviti i u narednom periodu putem različitih projekata u interesu učenika u Srpskoj.   

- Osnovna prednost i značaj projekta ′Škole za 21. vijek′ je što on ima svoju praktičnu primjenu u školama a oprema dobijena putem projekta je na raspolaganju klubovima za kodiranje koji učenicima omogućuju da izraze stečena znanja i kreativnost - istakla je Trivićeva.

"Pametna kuća" je projekat koji objedinjuje znanje elektronike i kodiranja. Ovaj projekat integriše znanje i tehnologiju 21. vijeka i stvara pametnu kuću kojom možemo upravljati mobilnim telefonom: zaključavati i otključavati vrata, uključivati i isključivati svjetla, imati stalni uvid u temperaturu a može se upravljati i alarmnim sistemom koji detektuje razne gasove i dim. Dobre karakteristike ovog projekta su primjenljivost, kreativnost i ekonomičnost.

Foto: RTRS

Međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju u Londonu okuplja više od 800 vodećih kompanija u informacionim tehnologijama.