latinica  ћирилица
22/01/2020 |  14:22 | Autor: SRNA

Odbrana uložila materijale, tužilac ukazao na pogrešne zaključke

U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, odbrana je priložila materijale kojima nastoji da dokaže da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad odredom "El mudžahedin", dok je tužilac ukazao na niz kontradiktornosti.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Branilac Nermin Mulalić rekao je da je uloženo više od 200 materijalnih dokaza koji se odnose na pravila, propise, naređenja, nadležnosti, službu vojne bezbjednosti, 35. diviziju takozvane Armije BiH i sam odred, a dio dokumenata odnosi se na izvještavanje i postupanje prema ratnim zarobljenicima, prenosi Birn.

Odbrana je u dokaze uložila i Dejtonski sporazum, gdje se, kako je rekao Mulalić, definiše status stranih državljana na teritoriji BiH bez obzira da li su bili pod nečijom efektivnom kontrolom.

Tužilac Sedin Idrizović je prigovorio na relevantnost većine dokaza, navodeći da ne vidi kako iz brojnih uloženih propisa, naredbi, izvještaja i ostalih dokumenata proizilazi da Mahmuljin nije imao kontrolu nad odredom i da nije bio obaviješten o kršenju humanitarnih propisa.

- Odbrana tvrdi da, ako u tim dokumentima nisu spomenute povrede međunarodnog humanitarnog prava, znači da komandant za njih nije znao. To je pogrešno - ocijenio je Idrizović.

Mulalić je naveo da tužilac ne može iznositi prigovore relevantnosti koji se odnose na teze odbrane, jer su dokumenti relevantni, samo što Tužilaštvo i odbrana imaju različite poglede na njih, a Idrizović je odgovorio da je želio da ukaže da sadržaj dokumenata ne odgovara okolnostima na koje se izvode.

Optužnica tereti Mahmuljina da je kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. februar.