latinica  ћирилица
22/01/2020 |  15:18 ⇒ 19:01 | Autor: SRNA

Košarac i Pašalić o afirmaciji saradnje svih nivoa vlasti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je danas na sastanku sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske opredjeljenje za saradnju sa nadležnim entitetskim ministarstvima, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima.
Pašalić, Košarac - Foto: klix.ba
Pašalić, KošaracFoto: klix.ba

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je Košarac na sastanku kojem je prisustvovao i resorni ministar Srpske Boris Pašalić, najavio periodične sastanke sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

On je istakao da će u svom radu afirmisati otvoreni dijalog i model visokog stepena usaglašavanja stavova institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Košarac je predložio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i nadležna entitetska ministarstva zajedno rade na usaglašavanju strateških normativnih i zakonskih akata prije nego što pomenuti dokumenti budu upućeni na razmatranje u Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se obezbijedila bolja i brža prohodnost.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske informisala je Košarca o otvorenim pitanjima u zakonskoj regulativi, s fokusom na zakonska rješenja koja regulišu veterinarstvo, poljoprivredu, hranu i vino.

Tokom sastanka naglašena je potreba za harmonizacijom zakonskih propisa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, nakon čega ih je moguće kompilirati na nivou institucija BiH, uz potpuno uvažavanje entitetskih nadležnosti.

Sagovornici su konstatovali da je, uz uvažavanje definisanih politika, neophodno normativno urediti određene oblasti iz aspekata direktiva EU, kako bi se mogla koristiti sredstva koja su potencijalno na raspolaganju BiH.

Učesnici sastanka razgovarali su i o aktivnostima na povlačenju IPARD sredstava, te je konstatovano da što hitnije treba otkloniti postojeći zastoj kako bi domaći poljoprivredni proizvođači mogli da koriste ovaj važan mehanizam pomoći.

Sastanku su prisustvovali direktori Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.