latinica  ћирилица
22/01/2020 |  16:24 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

U Novom Sadu otvorena Kancelarija Udruženja studenata iz Srpske

U Novom Sadu otvorena je kancelarija Udruženja studenata iz Republike Srpske. Kancelarija se nalazi u centru SPENS, koju je udruženju ustupio grad Novi Sad.

U ovom gradu trenutno studira oko 7.000 studenata iz Republike Srpske, i to samo u ovoj generaciji. Od aprila prošle godine, kada je formirano udruženje, studenti iz Srpske sproveli su niz akcija, tako da im je kancelarija koju im je ustupio grad Novi Sad, od velike pomoći.

- Јedan važan segment tog djelovanja jeste da kao most služi na povezivanju Republike Srpske i Srbije, za koje mi smatramo da su dva dijela istog tijela. Za nas je Drina, kao što je rekao gradonačelnik, samo lijepa rijeka i ništa više - naglasio je predsjednik Udruženja studenata iz Republike Srpske u Novom Sadu Dejan Pudar.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kaže da je ovo udruženje veliki potencijal za Novi Sad, ali i snažna karika prijateljstva između Republike Srpske i Srbije i svega onoga za šta se zalažu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Za nas ovo nije samo priča o studentim, fakultetima, ovo je priča i o očuvanju našeg identiteta - istakao je Vučević.

Kao i uvijek, studentima iz Republike Srpske pomoglo je i naše predstavništvo u Srbiji.

- Danas, ovdje još jedna aktivnost koja je prije svega u funkciji onoga što je strategija i politika koju su potpuno jasno i precizno definisali Vučić i Dodik. Otvaranje kancelarije je nešto što će sigurno doprinijeti još čvršćim temeljima naših odnosa jer kancelariju otvaraju mladi ljudi koji će biti budućnost i Srpske i Srbije - rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Kao najuspješniju akciju, u udruženju ističu dobrovoljno davanje krvi, kojoj se odazvalo oko 300 studenata iz Republike Srpske.