latinica  ћирилица
22/01/2020 |  17:06 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

U Cetinjskom manastiru biće služen moleban

U Cetinjskom manastiru sutra će biti služen moleban, a najavljena litija otkazana je na sugestiju crnogorske Uprave policije, saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.
Cetinjski manastir (foto: wikipedia.org / Koroner) -
Cetinjski manastir (foto: wikipedia.org / Koroner)

U saopštenju se podsjeća da je cilj litije trebalo da bude isto što i svih molitvenih okupljanja ovih sedmica - molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem "bezakonog propisa o slobodi vjeroispovijesti".

- Moleban će biti služen u Cetinjskom manastiru, kako je i najavljeno, ali litije do Ćipura neće biti, jer Mitropolija crnogorsko-primorska pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije koja je umolila Mitropoliju da se od litije uzdrži u ovom trenutku - navodi se u saopštenju.

Argumentacija policije je, kažu u Mitropoliji, bila da su u posjedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage.

Iz Mitropolije navode da su policiju upoznali o tome da, sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti.

- Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo i prelijepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova koje bi pale u sjenku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, litija na Cetinju za sada neće biti održavana - kaže se u saopštenju.

Iz cetinjske Crkvene opštine poručuju da je Cetinjski manastir bio i da ostaje srce ovog grada, te da je, kao i do sada, otvoren za sve, bez obzira na nacionalna, ideološka i politička opredjeljenja.