X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/01/2020 |  19:06 | Izvor: TANЈUG

Njemačka planira integraciju useljenika prije dolaska u zemlju

Njemačka vlada planira da sa integracijom budućih doseljenika počne još i prije njihovog useljavanja u zemlju.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

To je saopštila povjerenica savezne vlade za integraciju Anet Vidman Mauc nakon sastanka vlade, na kome je prihvaćen dio "Nacionalnog akcionog plana integracije", i navela je da i prije doseljavanja treba da se postave smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku.

Akcioni plan predviđa mjere za integraciju budućih doseljenika koje bi započele u zemljama porijekla, a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika i iscrpno informisanje o životu u Njemačkoj.

- Time, između ostalog, želimo da spriječimo stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj - rekla je ona, prenosi Hina.

Donošenja nacionalnog akcionog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalifikovanih radnika koji stupa na snagu 1. marta ove godine, koji će prvi put nakon dužeg vremena omogućiti sistemsko doseljavanje stručnjaka i kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) već je kritikovala namjere kancelarke Angele Merkel da Njemačku pretvori u doseljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

- Ono od čega Njemačka već sada pati su stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubistva iz časti i nedopušteni uslovi u školama, i to će se dodatno pogoršati - saopštila je jedna od vodećih političarki AfD-a Beatriks fon Štorh.