latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:40 ⇒ 20:57 | Autor: Večernje novosti

Na Cetinju se vijorile albanske zastave i pjevale ustaške pjesme!

Crnogorski nacionalisti organizovali su danas protest kojim su podržali otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Cetinje: Crnogorski nacionalisti u litiji - Foto: Screenshot/YouTube
Cetinje: Crnogorski nacionalisti u litijiFoto: Screenshot/YouTube

Litija kojom bi vjernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbjednosnih razloga. Razloga za to je očigledno bilo, s obzirom na to da su se na skupu crnogorskih nacionalista mogle čuti razne antisrpske poruke.

Oko 150 uglavnom Cetinjana poručilo je da "na Cetinje nema šetnje". Skandiralo se "nije ovo srpsko leglo već je ovo Montenegro", "mi smo braća ispod kapelice, đe ne rađa majka izdajice", "sad imamo nove izdajice, što ih narod nazva posrbice".

Mogla se čuti i nova pjesma "Crnorogrci kršni momci, mi smo braća svi, nećete u Cetinje dok smo živi mi", što je ništa drugo do prepjev pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona. Originalni stihovi glase "Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok smo živi mi", prenosi in4s.net.

Na skupu je mogla da se vidi i albanska zastava.

Zanimljivo da su se upravo na Cetinju tokom proslave rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine vijorile i hrvatske zastave.

Inače, Cetinje je opština sa najmanjim procentom Srba u Crnoj Gori - samo 3,8 odsto. Prestonica, u kojoj su se za vrijeme kralja Nikole vijorile srpske zastave, postala je najjače uporište crnogorskih separatista. Tako je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju čak 86.5 odsto glasalo "za".