latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:52 ⇒ 23/01/2020 | 08:25 | Autor: RTRS

Institut za javno zdravstvo Srpske izdao preporuke za prevenciju od koronavirusa

Svijetom se širi panika od novog koronavirusa. Prema posljednjim podacima, do sada je registrovano 440 oboljelih i 17 preminulih. Na aerodromima su uvedene mjere predostrožnosti i zdravstvene kontrole putnika. Vanredno je zasjedala Svjetska zdravstvena organizacija. Preporuke je izdao i Institut za javno zdravstvo Srpske.

Nakon što se vrata aviona otvore, svaki putnik prije nego što kroči na tlo, mora pred sanitarnog inspektora, koji beskontaktnim toplomjerima, kontrolišu temperaturu baš svakog putnika. Uz to, provode i dezinfekciju na aerodromima. Kina nastoji da spriječi širenje koronavirusa, zbog kojeg je gradić Vuan, gdje se virus i pojavio, pretvoren gotovo u karantin.

Svijet je u strahu, jer se ovih dana očekuje masovna migracija Kineza zbog proslave lunarne nove godine. Aerodromi primjenjuju mjere predostrožnosti jer je virus, za koji ne postoji lijek, registrovan i u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Јapanu, Јužnoj Koreji, a prvi slučaj potvrđen je i u Americi. Preventive radi, Sjeverna Koreja zatvorila je vrata turistima. Nijemci su već za novi virus razvili prvi test dijagnostike, pomoću brisa grla.

- Morate uzeti u obzir da smo usred sezone gripa. Na cijeloj sjevernoj Zemljinoj polulopti imamo mnoštvo bolesnika s gripom i drugim srodnim infekcijama. Svi oni izgledaju isto. Ono što trebamo jeste odgovor, da li je ili nije novi virus prisutan - rekao je Kristijan Drosten iz Instituta za virusologiju u bolnici "Čariti" u Berlinu.

Iako je potvrđeno da se “korona” prenosi sa čovjeka na čovjeka, prenos nije lak. Vjeruje se da potiče sa crnog tržišta divljim životinjama. Prvi slučajevi dovode se u vezu s pijacom u Vuanu. Zato je jedna od osnovnih preporuka – termička obrada mesa i lična higijena.

- Ovaj je period kada zapravo puno ljudi može da oboli od blagog oblika, poput prehlade. To nije ništa strašno. Kod pojedinaca može da se razvijee ozbiljna bolest, virusna upala pluća, koja može dovesti do otkaza pluća i ostalih organa, recimo bubrega i nažalost može da završi smrću - istakao je Marijan Ivanuš, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Situaciju prati i Institut za javno zdravstvo Srpske. U odgovoru za našu televiziju kažu da nemamo direktne avio-linije s Kinom, pa je mogućnost da bolest dođe u Srpsku veoma mala. Prvi simptomi upućuju na respiratorne bolesti, slično gripu. Opasnost od infekcije je veća za one koji putuju, pa preporučuju preventivu.

- Izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju; Često pranje ruku; Izbjegavanje bliskog kontakta sa životinjama; Putnici sa simptomima akutne respiratorne infekcije treba prilikom kašljanja i kihanja da prekriju nos i usta jednokratnim maramicama i peru ruke; Ako putnici koji su boravili u Kini dobiju povišenu tjelesnu temperaturu, treba da se jave ljekaru i daju do znanja da su bili na tom području - preporuke su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Koronavirus zabrinuo je stručnjake, jer je sličan SARS-u, od kojeg je 2002. i 2003. preminulo oko 800 ljudi, ali koji se, ipak, širio mnogo brže.