latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:54 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Za sufinansiranje projekata osam opština 134.200 KM

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić potpisala je ugovore s načelnicima osam opština o sufinansiranju projekata, za šta je izdvojeno 134.200 maraka. Ugovori su potpisani s načelnicima opština Osmaci, Lopare, Novo Goražde, Šamac, Pelagićevo, Kalinovik, Јezero i Berkovići.

Opštini Kalinovik za sufinasiranje projekta unapređenja turističke ponude, dodijeljeno je 25 hiljada maraka. Za njegovu realizaciju, opština je iz budžeta obezbijedila 40 hiljada.

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović naglasila je da je potpisivanjem ugovora ova opština dobila 25.000 KM za realizaciju projekta "Via dinarika" koji se odnosi na unapređenje turističke usluge i ponude.

- Ovo je od izuzetnog značaja za realizaciju projekta. Ovo je druga faza projekta koji ralizujemo. Podrazumijeva unapređenje turističke usluge ponude realizaciju i infrastrukturnog projekta i diverzifikaciju turističkih proizvoda na području opštine. Zahvalna sam Vladi Republike Srpske koja vodi računa o nerazvijenim lokalnim zajednicama, a cilj opštine Kalinovik jeste unapređenje turizma - rekla je Komlenovićeva.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ova opština za sufinansiranje projekta sanacije gradske biblioteke dobila 20.000 KM.

- Ovo je druga faza sanacije. Ukupna vrijednost je 80 000, federalno ministarstvo izdvojilo je 60.000 i naše učešće od strane ministarstva 20.000 - rekao je Milićević.

 Vlada će i ove godine nastaviti da sufinansira projekte u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da će u narednih mjesec dana razgovarati sa onima koji nisu prijavili projekte da bi se vidjelo zbog čega se nisu prijavili i eventualno adaptirali pravilnik.

Za sufinansiranje projekata u lokalnim zajednicama širom Srpske, Vlada je u prošloj godini izdvojila 299.000 maraka, kojima je sufinansirano 18 projekata.