latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:55 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Prekvalifikacijom do radnog mjesta - 15 vozača prošlo obuku

Za 15 kandidata, koji su prošli obuku u okviru programa osposobljavanja za profesionalne vozače, uručena su uvjerenja. Ovo je druga generacija polaznika, koji su prekvalifikovani, u okviru projekta Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje.

Za Slavišu Cvijića iz Teslića ovo je prvo zaposlenje u 41. godini. Kaže – nema oblasti u kojoj se nije okušao, a uvjerenje koje danas nosi kući omogućiće mu prvi siguran posao.

- Bio sam dugo nezaposlen, manje više sve je bilo na crno. Nisam bio zasposlen u firmama, radio sam u BiH, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, nema gdje nisam radio - prića Cvijić.

I on i još 14 kandidata koji su prekvalifikovani, već sutra treba da se jave na radno mjesto – u gradskom prevozu. Projektom prekvalifikacije, koju finansira Zavod za zapošljavanje, već drugu godinu obrazuju se profesionalni vozači.

- Ono što je obaveza, da bi to bilo finansirano od strane Zavoda za zapošljavanje, jeste da kandidat mora najmanje godinu biti kod poslodavca, a poslodavac je dužan da sa kandidatom sklopi ugovor na neodređeno radno vrijeme - ističe Dragoslav Mihajlović, direktor Edukativnog centra pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Gordana Latinović, zamjenica direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, ističe da će Zavod za zapošljavanje, zajedno sa Vladom RS u ovoj godini, u akcionom planu zapošljavanja, ponovo predvidjeti određeni program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, na koji će moći aplicirati svi poslodavci kojima je potrebna stručna radna snaga.

Banjalučki Autoprevoz korisnik je programa već dvije godine. Svjesni su, kaže Dejan Mijić, direktor Autoprevoza a.d. Banja Luka, da su plate u inostranstvu veće, ali i u Srpskoj su povećane u ovoj grani. U gradskom prevozu u Banjaluci, navodi, vozač je plaćen 800 – 1.200 maraka mjesečno. Novi problem je zloupotreba bolovanja zbog rada u inostranstvu.

- Imamo situaciju da ljudi koji za bolovanja u određenom periodu rade u inostranstvu. To je veliki problem pa smo pokrenuli inicijativu za razmjenu podataka, da bi saznali da li neko stvarno radi u inostranstvu, a koristi usluge Zavoda za zapošljavanje - ističe Mijić.

Novi poziv za učestvovanje u ovom projektu, trebalo bi da bude raspisan već u aprilu. Najveći uspjeh do sada zabilježen je u prekvalifikaciji vozača, a Edukativni centar Privredne komore nudi 11 programa iz različitih oblasti.