latinica  ћирилица
22/01/2020 |  20:14 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Na ovogodišnjem FEST-u 98 filmova

Pod sloganom "Skupljači emocija" , u Beogradu će od 28. februara do 8. marta biti održan međunarodni filmski festival FEST. Pred publikom će se naći 98 filmova, svrstanih u različite programe, a za festivalske nagrade takmičiće se 20 ostvarenja iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje izdanje FEST-a otvoriće film Srdana Golubovića "Otac", svega nekoliko dana nakon svjetske premijere na Berlinalu. FEST će obuhvatiti sedam programa, u okviru kojih će gledaoci vidjeti nove filmove istaknutih svjetskih reditelja, među kojima su DŽim DŽarmuš, Roman Polanski, Atom Egojan, Kosta Gavras i mnogi drugi.

- FEST će ove godine imati preko 300 projekcija u osam dvorana i ponuditi zaista dobar i raznovrstan program svojoj publici - istakao je Damir Handanović, v.d.direktora CEBEF-a.

Ivan Karl, predsjednik Odbora FEST-a naglasio je da 20 filmova čini glavni takmičarski program FEST-a, u kome se dodjeljuju „Beogradski pobednici“.

- Ovoga puta postoji pet plus jedna kategorija, a to su kategorije za najbolji film, za najbolju režiju, mušku ulogu, žensku ulogu, scenario i najboljeg debitanta - rekao je Karl.

FEST će biti u znaku legendarnog Bekima Fehmijua. Publika će, između ostalog, vidjeti retrospektivu njegovog i stvaralaštva Nede Arnerić, a na zatvaranju će DŽon Malkovič izvesti muzičko-scenski performans "Muzički kritičar". Ovaj čuveni glumac, uz brojna druga poznata imena, biće gost festivala.

Јugoslav Pantelić, umjetnički direktor FEST-a, naglasio je da je pored DŽona Malkoviča, Koste Gavrasa, dobitnik ovogodišnjeg "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i naša velika umjetnica Mira Banjac.

Uvodi se i novi program FEST Fokus, a kao kuriozitet organizatori najavljuju prikazivanje finalne verzije čuvene "Apokalipse danas" Fransisa Forda Kopole.