latinica  ћирилица
22/01/2020 |  22:04 ⇒ 23/01/2020 | 10:24 | Autor: RTRS

Tegeltija: Ključna pitanja za BiH su ekonomska, a ne politička (VIDEO)

Program rada Savjeta ministara za ovu godinu trebalo bi da bude utvrđen do kraja mjeseca, a ključan će biti budžet, izjavio je u našoj emisiji Telering, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da je važno da Savjet ministara bude dio zajedničkog paketa rada vlada entiteta. Nada se i da je ovo posljednji put da se budžet za tekuću godinu usvaja na njenom početku.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je opredjeljenje novog saziva Savjeta ministara da će se njegov rad mjeriti po tome šta će ostati i kako će BiH izgledati poslije njega, te da li će cijela zemlja biti bar malo bogatija i bezbjednija.

- Bilo bi dobro da se u javnost izlazi samo sa onim što je usaglašeno. U tom pravcu ide i naša odluka da otvorimo sjednice Savjeta ministara za javnost i nadam se da ćemo tehnički moći to riješiti u naredna dva mjeseca da bi građani vidjeli šta radimo, kakve odluke donosimo i da to ne budu tabu teme. Naš cilj je da se vidi da Savjet ministara na dnevnom redu ima životne teme - istakao je Tegeltija.

U vezi sa završetkom formiranja Savjeta ministara, naveo je da Mlađen Božović ispunjava uslove za imenovanje za ministra za ljudska prava i izbjeglice, te da ima veliko iskustvo jer je više od deset godina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

- Nadam se da će konsultacije političkih opcija biti završene do 4. februara i da ćemo izabrati ministra za ljudska prava jer nema ničega što bi Božovića diskvalifikovalo - rekao je Tegeltija.

Ponovio je da će poštovati Ustav i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Istakao je da ne postoji nikakva mogućnost da bilo ko od onih koji predstavljaju Republiku Srpsku u Sarajevu krši ustave BiH ili entiteta, navodeći da je Milorad Dodik kao srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a uključen u sve procese u Sarajevu i da su svi iz Srpske na nivou BiH okupljeni oko njega.

Očekuje da do kraja januara bude utvrđen program rada Savjeta ministara za ovu godinu, navodeći da će od budžeta zavisiti mnoge politike.

Podsjetio je da je SM posljednju godinu dana radio u tehničkom mandatu, uz mnogo odgađanja donošenja odluka, što je rezultiralo sa oko 400 tačaka dnevnog reda koje bi trebalo raspravljati. Naveo je da u SM postoji entuzijazam da se radi, te da je zahvalan ministrima za želju da sustignu stvari koje su ih zadesile kao neka vrsta obaveza, a koje oni nisu stvorili.

Tegeltija ove godine očekuje usvajanje dva budžeta - za ovu i narednu godinu, a sa premijerima entiteta postignuta je saglasnost da okvir budžeta institucija BiH za ovu godinu bude povećan za 30 miliona KM na 780 miliona KM. Procijenjeno je da je 30 miliona KM neophodno za određene aktivnosti zajedničkih institucija.

Naglasio je da su ključna pitanja za uspjeh u BiH ekonomska, a ne politička, izrazivši uvjerenje da će biti realizovani značajni projekti jer su oni važni za građane.

- U BiH se moramo vratiti unutrašnjim odnosima i ekonomskom razvoju jer velikim temama o kojima ne postoji saglasnost samo tražimo tačke podjela - rekao je Tegeltija.

Smatra da zbog odlaska stanovništva postoji problem sa nedostatkom određenih vrsta zanimanja, a otvaranje njemačkog tržišta rada uticaće na odliv radnika, i to ne samo iz BiH.

Ukazao je da poslodavci moraju da znaju da lošim uslovima rada i niskim platama neće zadržati radnike, te da je u cilju dobrog poslovanja potrebno kvalitetno platiti radnike, u čemu će SM biti partner poslodavcima. Kaže da najveću ulogu imaju vlade entiteta, ali je kompletna odgovornost na poslovnoj zajednici.

Vlade su, navodi, pokušavale da olakšaju poziciju poslodavcima i zakonskim rješenjima olakšavale poslovanje i davale prostor za povećavanje plata kao jedan od mehanizama da budu zadržani radnici.

Tegeltija kaže da poslovna zajednica ističe opterećenje rada, a to je i tema razgovora sa premijerima entiteta. Istakao je spremnost da se stvori ambijent za smanjenje opterećenja rada što bi se direktno odrazilo na plate zaposlenih.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je i da je u većini slučajeva završena ratifikacija ugovora za projekte na koje se čekalo na bh. nivou, a uskoro bi trebalo da počne i njihova realizacija, te otvoren investicioni ciklus.

Tegeltija smatra da način na koji je prenesena nadležnost u oblasti indirektnih poreza na bh. nivo nije dobar za Republiku Srpsku, te da nije postojao takav dogovor sa međunarodnim finansijskim institucijama.

- Ključna pitanja su visina stope PDV, da li imamo diferenciranu stopu i rok plaćanja PDV. Republika Srpska je još 2012. godine predlagala diferenciranu stopu PDV koja bi bila primjenjena na usku grupu najvažnijih proizvoda, a da opšta stopa bude povećana za jedan odsto. Iz FBiH i zajedničkih institucija BiH nismo dobili podršku za to  - kaže on.

Prema njegovim riječima, novi zakon o PDV-u, na kojem je rađeno i prije izbora 2018. godine, u završnoj je fazi izrade.

- Zakonsko rješenje koje su pripremili eksperti zadržalo je jedinstvenu stopu od 17 odsto. Svi moramo znati da će, ukoliko dođe do uvođenja diferencirane stope PDV-a, doći i do gubitka dijela prihoda. Svako pomjeranje stope PDV-a mora podrazumijevati da prihodi dođu do građana - rekao je on u Teleringu.

Najavio je da će Savjet ministara, vlade entiteta i poslovna zajednica formirati radnu grupu koja će proći kroz ključne teme kako bi parlamentu predložili zakon o kojem postoji konsenzus.

Kaže da je zabrinjavajuće jer ne postoji dovoljan stepen spremnosti za razgovor.

-Bilo šta da predložite postaje crno ili bijelo i prije razgovora o tome šta donosi jedno ili drugo rješenje. Opšte pravilo treba da bude da rješavamo ono o čemu se možemo dogovoriti, a da stvari o kojima nema konsenzusa ostavljamo za kasnije. Želim da Savjet ministara bude tijelo koje će donositi odluke u interesu građana", poručio je Tegeltija.

Govoreći o NATO-u kao jednoj od teških tema, Tegeltija je istakao da se zna ko donosi odluke i da je Republika Srpska usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Nisam siguran da je spremna da je mijenja. Usvojen je Program reformi, a ne ANP. ANP koji je ranije predložen za usvajanje i Program reformi nisu isti dokumenti. Opozicija iz Republike Srpske još ne može da vjeruje da je napustila vlast na nivou BiH i sada želi da svu odgovornost prebaci na nas, što je vidljivo i iz njihovih tvrdnji o sporazumu sa Turskom o nabavci naoružanja. Ovaj sporazum je davno usvojen, kada su oni bili vlast - kaže Tegeltija.

Poručio je da je put BiH ka EU jedan od prioriteta, izrazivši očekivanje da će BiH do samita EU u Zagrebu realizovati određeni broj kredibilnih mjera i da će za to dobiti podršku.

- Dogovorili smo se da će prmijeri entiteta zajedno sa Savjetom ministara odrediti ljude koji će se baviti samo procesom evropskih integracija. U vezi sa tim postoji mnogo usaglašenih stvari i njih treba realizovati. Ne postoji veliki entuzijazam na svim nivoima vlasti da se radi na ovim reformskim procesima, ali postoji dovoljan broj ljudi koji može voditi uspješno put prema približavanju EU - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, BiH ne može sama riješiti migrantsku krizu, već je za to potrebna saradnja sa susjedima koje nije bilo u prethodnom periodu.

Osvrćući se na odnose sa susjednim zemljama, Tegeltija je rekao da su odnosi BiH sa Hrvatskom i Srbijom bili u najmanju ruku čudni, navodeći da je najčudnije da takvu atmosferu nisu kreirali ni ministri inostranih poslova, ni članovi Predsjedništva BiH i predsjednici.

Prema njegovim riječima, ti odnosi moraju biti popravljeni i riješena pitanja koja su jednostavna.

On je naglasio da treba riješiti pitanje granica i protoka robe, izražavajući uvjerenje da će ovaj saziv Savjeta ministara imati bolju komunikaciju sa susjedima.

Tegeltija je rekao da Hrvatska ne pokazuje raspoloženje za dobrosusjedske odnose kada je riječ o namjeri odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

Predsjedavajući SM je najavio da će se 29. januara sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom njegove posjete Mrkonjić Gradu, te da će mu biti zadovoljstvo da Vučić bude u njegovom gradu.

Emisiju Telering možete pogledati OVDЈE.