latinica  ћирилица
23/01/2020 |  08:08 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Delegati Doma naroda o povećanju plata u Oružanim snagama BiH

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalazi se Prijedlog zakona o povećanju plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH.
Dom naroda BiH - Foto: RTRS
Dom naroda BiHFoto: RTRS

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, na prijedlog Borjane Krišto usvojio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom sazivu i uputio ga Domu naroda u dalju proceduru.

U obrazloženju Prijedloga zakona, Krišto je navela da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Delegati bi u prvom čitanju trebali da razmatraju Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio bošnjački delegat Denis Bećirović.

Bećirović predlaže ukidanje prava da na izborima budu birana lica koja su izdržala kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda je i zahtjev hrvatskog delegata Zlatka Miletića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Predloženim zakonom predviđa se zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje negiranjem presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.

Ista kazna predviđena je i za lica koje isto djelo učine donošenjem odluke da se licima presuđenim za ratni zločin dodijele priznanja ili po njima nazovu ulice, javni objekti ili naselja.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda je više izvještaja institucija BiH, među kojima godišnji izvještaji o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. i 2018. godinu, kao i izvještaj Centralne izborne komisije BiH o sprovođenju opštih izbora 2018. godine.

Delegati bi trebali da se izjasne i o nekoliko delegatskih inicijativa, uključujući inicijativu Bećirovića da Savjet ministara u roku od 120 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH kojima se omogućava sprovođenje četiri odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima "Sejdić-Finci", "Azra Zornić", "Ilijaz Pilav" i "Samir Šlaku".

Dom naroda treba da se izjasni i o davanju saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.

Sjednica Doma naroda zakazana je za 10.00 časova.