latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:38 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

U Fočanskoj kući otvorena izložba akvarela Stanka Rodića

U okviru "Јanuarskih svečanosti", u Foči je otvorena izložba slika Stanka Rodića iz Novog Sada. Obilježeno je i godinu dana od otvaranja Galerije Fočanske kuće koja postaje mjesto kulturnih dešavanja u najbrojnijoj lokalnoj zajednici u Gornjem Podrinju.

Izloženo je 20 akvarela na kojima su prikazane pravoslavne crkve i manastiri iz Rusije, Svete Gore i Svete zemlje, kao i likovi pravoslavnih sveštenika u toku bogosluženja.

Stanko Rodić rođen je u Drvaru, a za više od trideset godina slikanja imao je 21 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu. Kritika pozitivno ocjenjuje njegove radove.

- Što se tiče radova Rodić je uspio da uradi mnogo, sve je dobro prikazao u prostoru i perspektivi - rekao je Radmil Kovačević, slikar.

U Centru za kulturu i informisanje i Fočanskoj kući ističu dobru saradnju, čiji jedan od plodova je i ova izložba.

U posljednja dva mjeseca tri izložbe su organizovane što je dobra osnova za poboljšanje kulturnog života.

- Nezaustavljamo se, pravimo nove programe koje ćemo ponuditi publici kako bismo afirmisali sve vrste umjetnosti - naveo je Vladimir Pantović, dikretor Centra za kulturu i informisanje Foča.

Miomir Bojat, direktor preduzeća "Izvor" Foča ističe da je sklopljen ugovor sa Andrićgradom u kojem će se na toj lokaciji svaki mjesec održavati izložbe i, kako je rekao, zbog takvih i sličnih primjera Fočanska kuća i postoji.

Izložba akvarela Stanka Rodića u Fočanskoj kući je otvorena do kraja februara.