latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:48 ⇒ 12:02 | Autor: sputniknews.com

Putin i Netanijahu na otkrivanju spomenika herojima Lenjingrada (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Izrael kako bi prisustvovao forumu "Čuvamo sjećanje na Holokaust, borimo se protiv antisemitizma" i otkrivanju spomenika herojima opkoljenog Lenjingrada.
Putin i Netanijahu (Foto:Sputnik / Sergeй Guneev) -
Putin i Netanijahu (Foto:Sputnik / Sergeй Guneev)

Spomenik herojima blokade Lenjingrada biće otkriven u parku Saker u samom centru Јerusalima, koji se nalazi u blizini Kneseta, Vrhovnog suda i izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i Putin prisustvuju ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika.

Spomenik je posvećen junačkom podvigu branitelja i stanovnika opkoljenog Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata. U njegovom postolju nalazi se kapsula sa zemljom Memorijalnog groblja Piskarevski.

Spomenik su zajednički projektovale peterburške i izraelske arhitekte. Njegova instalacija je zajednička inicijativa veterana Drugog svjetskog rata, preživjelih stanovnika opkoljenog Lenjingrada i državljana Rusije koji žive u Izraelu, kao i vlasti Sankt Peterburga.

Spomenik predstavlja mesinganu stelu na čijem je gornjem dijelu, simbolizujući plamen svijeće, postavljen liveni dio od bronze.

Efekat kretanja ovog "plamena" postiže se zahvaljujući obliku spirale. Štaviše, unutra će biti montirano pozadinsko osvjetljenje koje će u mraku osvjetljavati siluete ljudi urezanih u kalup.

Povezane vijesti:

Moskva cijeni napore u održavanju sjećanja na rat