latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:52 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Marković: Nastavak nedvosmislene politike ka EU

Uoči dva važna samita EU, u martu u Briselu i u maju u Zagrebu, Srbija nastavlja put ka ostvarivanju osnovnog spoljno-političkog interesa zemlje - članstvo u EU, izjavila je poslanik u Skupštini Srbije i član Odbora za evropske integracije Vesna Marković.
Vesna Marković (Foto:infosrpska.ba) -
Vesna Marković (Foto:infosrpska.ba)

Markovićeva je uvjerena da će nakon samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, kada će biti objavljena i nova metodologija o proširenju, stvari biti mnogo jasnije i za Srbiju i zemlje koje su u tom procesu.

- Srbija je otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja i očekujem da ove godine nova Evropska komisija na pravi način vrednuje sve naše napore koje se odnose na brojne reforme u različitim resorima, a koje nisu bile nimalo lake - navela je Markovićeva.

Ona je naglasila da je Srbija u odnosu na druge zemlje u okruženju ostvarila značajan napredak na putu ka EU i da će u 2020. godini, ne samo nova komisija, već i EU kao cjelina zajedno sa državama članicama vrednovati napore koje su u prethodnom periodu uloženi, prenosi Tanjug.

- Nama je bez sumnje mjesto u EU, to je naš cilj i mi ne samo geografski, nego i kulturološki pripadamo tom prostoru, a već smo povezani kada je riječ o ekonomskoj saradnji, što je za našu zemlju izuzetno važno - navela je Markovićeva.

Prema njenim riječima, Srbija je u svakom trenutku spremna da otvori više od dva poglavlja, te da je spremno i poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu, a da će prije svega od okolnosti unutar EU zavisiti i dinamika Srbije na tom putu u 2020. godini.