latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:58 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Za napredak značajno uvođenje informacionih tehnologija

Uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredu neophodno je radi smanjenja troškova, a u Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da bude nabavljen softver za satelitsku analizu u ovoj oblasti, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji o informacionim tehnologijama u agraru.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Јokić istakao je da su informacione tehnologije sve više zastupljene u poljoprivrednoj proizvodnji i da će nabavkom softvera biti identifikovane poljoprivrede kulture u Srpskoj što je značajno za utvrđivanje agrarnih politika i podsticajnih mjera, kao i zdravstvenog stanja usjeva.

- Informacione tehnologije postaće nezamjenjive u poljoprivrednoj proizvodnji. U Republici Srpskoj imamo značajan napredak u uvođenju ovih tehnologija, a primjer je formiranje osnovne osmatračke mreže koja se sastoji u postavljanju i uvezivanju meteoroloških stanica u jedinstven sistem - rekao je Јokić.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković naglasio je da je današnja konferencija organizovana u okviru Viral projekta u čijoj realizaciji učestvuje 17 partnera iz šest zemalja.

- Projekat je namijenjen jačanju kapaciteta visokoškolskih ustanova. Uvođenje informacionih tehnologija u poljoprivredu je od izuzetnog značaja za napredak. Vjerujem da Srpska može kvalitetno da odgovori izazovima modernog vremena - rekao je Cvetković.

Konferenciju su organizovali Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Akademijom nauka i umjetnosti Srpske.