latinica  ћирилица
23/01/2020 |  13:12 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Mitrović: Izgradnja auto-puteva ne bi smjela da bude predmet političkih diskusija

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da je svaki kilometar auto-puta u bilo kom dijelu BiH od ogromnog značaja za privredu i građane BiH, koji očekuju više investicija, nova radna mjesta i bolji kvalitet života, zbog čega to ne bi smjelo da bude predmet političkih diskusija, što se pokušava nametnuti pitanjem delegata u Domu naroda parlamenta BiH Mladena Bosića.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

U odgovoru na delegatsko pitanje Bosića na osnovu kojih dokumenata resorni ministar u izjavi za federalne medije favorizuje Koridor Pet ce u odnosu na druge pravce, Mitrović je naveo da je ovo pitanje namjerno izvučeno iz šireg konteksta odgovora na jedno od pitanja iz intervjua kojeg je dao novinarima Dnevnog avaza.

- Tačno je da je u odgovoru na to pitanje završetak auto-puta na Koridoru Pet ce pomenuto kao jedno od prioritetnih pitanja kojim će se Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara baviti u narednom periodu. Međutim, isto tako je tačno da su u odgovoru na to pitanje kao prioriteti pomenuti i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i projekti izgradnje graničnih prelaza Svilaj i Bratunac-Ljubovija, a što u svom delegatskom pitanju ne pominje ili namjerno izostavlja gospodin Bosić - naveo je Mitrović u odgovoru.

On je dodao da je moguće da prilikom postavljanja ovog pitanja delegat Bosić nije imao u vidu ili je, takođe, namjerno propustio da pomene da je 26. februara prošle godine Milorad Dodik, u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sa resornim ministrima u vladama Republike Srpske i Federacije BiH postigao dogovor o konačnoj trasi auto-puta i brze ceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

- Za razliku od jednostrane Deklaracije o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koja je, upravo na inicijativu Bosića, usvojena u oktobru 2017. godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dogovor koji je Dodik postigao sa resornim ministrima podrazumijeva izgradnju auto-puta i brze ceste u obliku prstena, koji bi od Beograda i Sremske Rače išao preko Bijeljine, Brčkog, Ločara, Tuzle, Žepča do Sarajeva i od Sarajeva preko Pala, Rogatice, konekcije za Goražde, Višegrada, Užica i Požege ponovo do Beograda - naveo je Mitrović.

On je istakao da ovakav dogovor svakako ima u vidu ogroman interes građana istočnog dijela Republike Srpske i dijela FBiH, kojima je od životne važnosti izgradnja brze ceste Sarajevo-Višegrad i njeno spajanje sa auto-putem do Užica, Požege i Beograda.

Mitrović je u odgovoru Bosiću napomenuo da su u maju prošle godine, prilikom zvanične posjete Predsjedništva BiH Turskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Turske Redžep Erdogan potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela tog puta koji prolazi kroz BiH.

Takođe, početkom oktobra prošle godine članovi Predsjedništva, predsjednik Srbije i predsjednik Turske ozvaničili su početak izgradnje mosta na Savi, centralnog objekta budućeg auto-puta od Sremske Rače ka Bijeljini, čija je izgradnja počela u avgustu prošle godine.

- Izgradnja auto-puta na Koridoru Pet ce obuhvata i četiri dionice ukupne dužine 46,58 kilometara koje prolaze teritorijom Republike Srpske, što gospodin Bosić ne pominje u svom delegatskom pitanju. Izgradnja ove četiri dionice, kao i drugih dionica auto-puta na Koridoru Pet ce, te uvezivanje ovog koridora, odnosno Banjaluke i Doboja, sa Beogradom jeste prioritet Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara i to niko ko misli dobro svim građanima ove zemlje ne bi trebalo da dovodi u pitanje - naglašava Mitrović.

On je podsjetio i da je, govoreći o prioritetima vlasti i Vlade Republike Srpske, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik 18. januara ove godine kao nulti prioritet istakao izgradnju auto-puta od Doboja do mosta na Rači, odnosno Beograda.

- Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, svakako će podržati realizaciju ovog prioriteta jer je riječ o projektu koji je od koristi svim građanima Republike Srpske i BiH - poručio je Mitrović u odgovoru na delegatsko pitanje Bosića.

Povezane vijesti:

Koridor "Pet ce" se ne favorizuje, već je riječ o prioritetu