latinica  ћирилица
23/01/2020 |  13:26 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Usvojeno izvršenje budžeta za devet mjeseci prošle godine

Savjet ministara usvojio je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci prošle godine.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Prema ovom Izvještaju, ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija, zajedno sa ostvarenim dobicima od prodaje stalnih sredstava i sukcesije, te prenesenim prihodima iz prethodne godine iznosili su 686.912.533 KM, a rashodi i izdaci 635.572.626 KM.

U Izvještaju se navodi da su ukupno izvršeni rashodi i izdaci za servisiranje spoljnog duga BiH u devet mjeseci lani iznosili 575.787.727 KM, što je manje za oko 50 miliona KM ili osam odsto, u odnosu na isti period 2018, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Savjet ministara odobrio je 1.606.000 KM, od planiranih 1.701.750 KM iz tekuće rezerve u devet mjeseci 2019. godine, a u okviru ostatka sredstava nalaze se i /odobrena/ nerealizovana sredstva u iznosu od 644.356 KM.

Savjet ministara dao je saglasnost za pokretanje aktivnosti za realizovanje grant projekta pružanja usluga zapošljavanja u BiH.

Ove aktivnosti predstavljaju podršku reformama koje se sprovode u BiH, s ciljem smanjenja neformalnog zaposlenja i jačanja pružanja usluga zapošljavanja fokusiranih na mlade i na one koji su manje povezani sa tržištem rada.

Riječ je o pilot aktivnostima Svjetske banke koje bi se oslanjale na privatne pružaoce usluga zapošljavanja za podršku nezaposlenima registrovanim u javnim službama za zapošljavanje.

Projekat će biti finansiran grant sredstvima, a očekuje se da će biti okončan do 30. juna 2021. godine.

Savjet ministara imenovao je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od osam miliona evra za Projekat energetske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo.

Projekat uključuje realizaciju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u oko 40 javnih objekata, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja, rada, socijalne politike, kulture, sporta, te unutrašnjih poslova u Sarajevu.

Očekuje se smanjenje potrošnje energije ovim objektima, smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, a investicija bi mogla biti otplaćena iz ostvarenih ušteda za oko 10 godina, a godišnje uštede trebalo bi da iznose više od 1,6 miliona KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara utvrdio je pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji, i to Nota sporazuma o finansijskoj saradnji sa Vladom Njemačke za 2018. godinu, Sporazuma o grantu sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope u vezi sa Regionalnim stambenim programom - BiH šest /2018/, Protokola o saradnji u traženju nestalih lica sa Vladom Crne Gore, te Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim stvarima.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka o dopuni tarife administrativnih taksa u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama.

Odlukom se vrši izmjena visine taksa na spise i radnje za potvrđivanje reprezentativnog sindikata /200 KM/, kao i na zahtjev za priznavanje ili oslobađanje od polaganja stručnog upravnog ispita /50 KM/, te na zahtjev za izdavanje prepisa rješenja ili uvjerenja /20 KM/.