X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/01/2020 |  14:34 ⇒ 14:37 | Izvor: TANЈUG

Vulin: Vojska se obučava i za teške zimske uslove (FOTO)

Vojska Srbije obučava se svakoga dana, nikada ne gubi vrijeme i uvijek je tu da sačuva naš način života i našu Srbiju, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska pripadnika Specijalne brigade koji izvode obuku u zimskim uslovima na Kopaoniku.
Vulin u posjeti Vojsci Srbije (Foto: www.mod.gov.rs) -
Vulin u posjeti Vojsci Srbije (Foto: www.mod.gov.rs)

- Proces preformiranja specijalnih brigada je u toku, ali proces obučavanja se nikada ne završava i nikada ne prestaje - rekao je Vulin. On je istakao da su pripadnici 72. i 63. specijalne brigade najobučeniji i najelitniji vojnici Vojske Srbije, čiji proces usavršavanja i obučavanja traje dok god su pripadnici Vojske Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Pripremama za rad u zimskim uslovima, poručuje Vulin, Vojska Srbije pokazuje da je spremna da i u teškim vremenskim uslovima odgovori na svako naređenje, ispuni svaki zadatak i bude na usluzi svojoj zemlji i svom narodu.

Vojska Srbije (Foto: www.mod.gov.rs)

Potpukovnik Vladimir Stojanović, koji za vrijeme obuke na Kopaoniku obavlja dužnost komandanta privremene komande, objašnjava da se obuka pripadnika Specijalne brigade u zimskim uslovima realizuje i na Kopaoniku i u širim rejonima mirnodopskog razmeštaja.

- U prvom dijelu današnjeg prikaza pokazali smo dejstvo izviđačkih organa zimi, što je dio obuke koju realizuju svi sastavi Specijalne brigade. U drugom dijelu prikazana je obuka u traganju i spasavanju, koju realizuju specijalizovani sastavi Specijalne brigade, dok smo u trećem segmentu vidjeli sadržaj obuke u alpskom skijanju, koji, takođe, realizuju svi sastavi Specijalne brigade - rekao je potpukovnik Stojanović.

On ističe da 51. skijaški poligon Kopaonik nudi odlične uslove za život i rad pripadnika Specijalne brigade, kako za obuku u alpskom skijanju, tako i obuku u diverzantskim dejstvima zimi.

Vojska Srbija (Foto: www.mod.gov.rs)

Zastavnik Ivan Miletić komandir je tima koji je prikazao rad izviđačke patrole zimi. Taktička pretpostavka njegovog tima bila je da je izviđačka patrola u toku kretanja naišla na neprijatelja.

- Blagovremenom odlukom komandira odlučeno je da se izvrši neutralisanje neprijatelja. Mogli ste da vidite taktički rad izviđačke patrole i podgrupa iz kojih se patrola sastojala, poput podgrupe za napad i podgrupe za obezbjeđenje. Nakon neutralisanja neprijatelja, prikazan je segment izvlačenja izviđačke patrole i nastavak daljeg rada - objašnjava zastavnik Miletić i dodaje da je cjelokupno ljudstvo opremljeno posebnom opremom koja je neophodna za realizaciju zadataka u zimskim uslovima.

Današnjem prikazu dijela obuke pripadnika Specijalne brigade u zimskim uslovima prisustvovao je i komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan.