latinica  ћирилица
23/01/2020 |  15:36 | Autor: SRNA

Bećirovićeve inicijative bez podrške

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili inicijativu Denisa Bećirovića da Savjet ministara u roku od 120 dana dostavi amandmane na Ustav BiH kojima se omogućava sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima "Sejdić-Finci", "Azra Zornić", "Ilijaz Pilav" i "Samir Šlaku".

Bećirović je podsjetio delegate da je riječ o obavezi BiH, te da je Evropska komisija donijela 14 prioriteta i ukazala da organi vlasti moraju hitno pristupiti sprovođenju.

Odbijena je i Bećirovićeva inicijativa da Savjet ministara u roku od 60 dana pripremi i u parlamentu dostavi informaciju o usklađivanju nastavnih planova i programa Republike Srpske i Srbije, s posebnim osvrtom na usklađenost ovih planova i programa s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

Obrazlažući inicijativu, Bećirović je rekao da je Srbija, kako kaže, uzurpirala prava koja nema i skoro izjednačila nastavne planove sa planovima u dijelu BiH.

Podršku delegata nije dobila ni njegova inicijativa da se Savjet ministara zaduži da u roku od dva mjeseca pripremi i parlamentu dostavi izmjene relevantnog zakonodavstva s ciljem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Irme Baralije protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Gradu Mostaru.

Dom naroda usvojio je izmjenu odluke o imenovanju članova stalnih komisija ovog doma s obzirom da je bošnjački delegat Fahrudin Radončić imenovan za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, a da ga je zamijenio Munib Јusufović.

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih dokumenata završena je današnja sjednica Doma naroda.