latinica  ћирилица
23/01/2020 |  15:44 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Bijeljina: Korištenje gasa umjesto uglja riješiće veliki dio problema

Korištenje gasa umjesto uglja kao energenta riješiće najveći dio problema sa zagađnjem vazduha u Bijeljini, izjavio je danas gradonačelnik Mićo Mićić.
Bijeljina - gradska uprava - Foto: RTRS
Bijeljina - gradska upravaFoto: RTRS

Mićić tvrdi da su medijski komentari o zagađenju u gradu predimenzionirani.

- Više od 10 godina se svaki dan mjeri zagađenje, za šta se iz gradskog budžeta izdvaja 70.000 KM godišnje i znamo da ima problema sa povećanom koncentracijom čađi u vrijeme sezone loženja, pogotovo uglja, što šteti zdravlju - rekao je gradonačelnik Bijeljine.

On kaže da je zato već donesena odluka da Toplanu u Bijeljini prebace sa uglja na gas.

- Dovođenjem gasa u grad, najkasnije za mjesec do dva, steći ćemo uslove da i ostala ložišta u gradu umjesto uglja koriste gas i to je rješenje naših problema - smatra Mićić.

On je podsjetio da Bijeljina ima izgrađenu mrežu gasovoda od 320 kilometara, u šta je uloženo 31 milion evra.

- Ranije smo u gradu završili sistem za prečišćavanje otpadnih voda i imamo deponiju koja jeste blizu grada pa ponekad imamo neprijatne mirise, ali se otpad deponuje na adekvatan način - dodao je Mićić, navodeći da će završetak gasifikacije znatno unaprijediti segment zaštite životne sredine u Bijeljini.

Svakodnevni rezultati mjerenja na lokaciji pored Toplane i u centru grada, koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici grada, pokazuju velika prekoračenja koncetracije čađi gotovo svakodnevno od sredine decembra prošle godine i u januaru.