latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:16 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

DŽakula: Osam milijardi prihoda od indirektnih poreza

U prošloj godini u BiH prikupljeno je oko osam milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, rekao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje, Miro DŽakula, u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske.
Miro DŽakula - Foto: RTRS
Miro DŽakulaFoto: RTRS

On je naglasio da je finansijska stabilnost UIO garant funkcionisanja svih ostalih institucija u Srpskoj i BiH. DŽakula je komentarisao i prikupljene prihode od akciza, navodeći da su oni namijenjeni za infrastrukturne projekte i da njih prikuplja Uprava, a raspoređuju institucije entiteta.

Govoreći o eventualnom povećanju PDV-a, DŽakula je istakao da je stopa od 17 odsto optimalna i da je ne bi trebalo mijenjati.

On je istakao da je prikupljanje prihoda u okviru zakona neophodno za razvoj svake zemlje. Naglasio je da to nije uvijek išlo lako, ali da je u posljednjih desetak godina taj proces sve efikasniji i da je u 2019. godini prikupljeno oko osam milijardi KM prihoda. Govoreći o raspodjeli prihoda DŽakula je rekao:

- Mislim da bi trebalo pokrenuti pitanje promjene odluke tadašnjeg visokog predstavnika i da se sve vrati na početak, a početak je da se raspodjela prihoda vrši na bazi krajnje potrošnje, odnosno koliki je koeficijent tolika je raspodjela. Koeficijent se utvrdi matematički.

DŽakula je podsjetio da su 2018. uvedene i akcize na naftne derivate, istakavši da su ta sredstva namijenjena za razvoj i Republike Srpske i BiH.

- Tada smo imali više od 400 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu. Akcize su predviđene za izgradnju puteva i ostale infrastrukturne projekte. Uprava samo prikuplja sredstva, a institucije entiteta ih raspoređuju - pojasnio je on.

Kada je riječ o donošenju novog zakona o PDV-u, odnosno povećanju stope, direktor Uprave je istakao da ne treba žuriti.

- Mislim da nije dobro mijenjati ono što ide dobro. Porezna politika nije politika kojom se trebaju rješavati socijalni slučajevi. PDV sa 17 odsto je optimalno rješenje - naveo je DŽakula.

Komentarisao je i eventualnu promjenu sistema fiskalizacije.

- Na nivou Republike Srpske i BiH nema nijedna institucija koja se bavi sertifikovanjem poslovnih softvera, u smislu da se u njemu ne može voditi dvojna evidencija - rekao je on.

DŽakula je naveo da je plaćanje poreza civilizacijsko je pitanje, napominjući da se prikupljanjem prihoda zemlja razvija.

Razgovor sa direktorom UIO BiH možete poslušati OVDЈE.