latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:50 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Uspješan projekat "Podrška borbi protiv pranja novca"

Dvoipogodišnji projekat "Podrška borbi protiv pranja novca", koji je ocijenjen kao uspješan, danas je završen u Banjaluci. Projekat, u kojem je učestvovala policija Srpske, kao i predstavnici policijskih agencija i pravosuđa BiH, doprinio i da BiH bude skinuta sa određenih "sivih lista" EU.

Određene zakonske regulative u Republici Srpskoj i BiH, prilagođene su pravnim propisima i zakonodavstvu Evropske unije. Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum istakao je da je zahvaljujući tome BiH skinuta sa sive liste Međunarodne grupe za kontrolu "pranja" novca.

- U 2018. godini otkrili smo 17 krivičnih djela pranja novca i podnijeli 17 izvještaja protiv 29 fizičkih i jednog pravnog lica. U toj godini protivpravna imovinska korist koju su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila je oko 202 miliona KM - rekao je Ćulum.

Za BiH, njen imidž i poslovni ambijent važno je da ne bude na sivim listama Evropske unije, koje se odnose i na pranje novca i finansiranje terorizma, smatra zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara Nezir Pivić. Zato, kaže, na institucijama BiH je da to ne dozvole.

- Iskreno se nadam da će se u parlamentarnoj proceduri naći izmjena i dopuna Zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u skladu sa 4. i 5. direktivom EU, koja govori o tom pitanju - naveo je Pivić.

Evropska unija kroz ovaj projekat željela je da prenese znanja i vještine na zemlje koje su u fazi pristupanja Uniji, istakao je šef delegacije Evropske unije u BiH Јohan Zatler. Ovaj projekat bio je koristan i za cijeli region, koji je obezbijedio kvalitetniju razmjenu informacija i povećanja bezbjednosti.

- Ova oblast je izuzetno važna jer se od tri do pet odsto BDP na globalnom nivou odnosi na ovu nelegalnu aktivnost. Novčano je to više 700 milijardi evra - istakao je Zatler.

Zamjenik direktora Generalne policije Slovenije Tomaž Pačjak dodao je da ako se želi da bude bezbjedno, u ovoj okolini i u EU vrlo je važno da ovakvu izmjenu informacija zakona da pripremimo sve što treba da se može što bolje razmijeniti ovakve informacije.

Zahvaljujući ovom projektu policijske agencije iz regiona uspješno su sarađivale na području suzbijanja pranja novca i privrednog kriminaliteta.