latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:56 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Srbija na oprezu zbog koronavirusa

Zbog koronavirusa, na oprezu su nadležni u Srbiji. Kažu ako se poštuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, prije svega higijena i pranje ruku, izbjegavanje velikih skupova i odlazak u Kinu, građani Srbije ne bi trebalo da strahuju od nove vrste koronavirusa.

Iako se koronavirus proširio iz Kine u još neke zemlje, u Srbiji, u ovom trenutku, nema opasnosti ukazuju nadležne zdravstvene službe.

- Mislim da je stanje relativno pod kontrolom i da nema razloga za paniku. Smatram da je Srbija spremna za taj virus iako je rizik da se pojavi u Srbiji za sada relativno mali - naveo je Marijan Ivanuša predstavnik SZO u Srbiji.

Kao i na većini aerodroma u svijetu, i na beogradskom su uvedene pojačane mjere bezbjednosti, putem termovizijskih kamera koje omogućavaju detekciju pitinika s povišenom tjelesnom temperaturom.

- Nije potrebno pratiti sve putnike iz međunarodnog saobraćaja. U ovom trenutku pratimo sve sa povišenom tjelesnom temperaturom koji ulaze u zemlju, a sumnjivi slučajevi se istražuju i ispituju. Iispitujemo zdravstveno stanje i epidemiološka situacija je pod kontrolom - istakla je Verica Јovanović v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut".

Koronavirus može da mutira u organizmu i postane još efikasniji i opasniji, a procjene su da bi razvoj vakcine mogao da traje najmanje godinu dana.