latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:56 | Autor: SRNA

"Slovačka s bolom u srcu prati teror u bratskoj Crnoj Gori"

Arhiepiskop mihalovsko-košicke Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Georgije u pismu podrške SPC u Crnoj Gori navodi da ih sveštenstvo, đakonstvo i vjerni narod ove arhiepiskopije podržava u vjeroispovjedničkom naporu da mirnim putem rješava pokušaj pljačkanja i skrnavljenja vaseljenske svetinje čitavog pravoslavlja u svetorodnoj Crnoj Gori.
Isak Simićević na čelu litija u Žabljaku (Foto: Sputnjik/Crkvena opština Žabljak) -
Isak Simićević na čelu litija u Žabljaku (Foto: Sputnjik/Crkvena opština Žabljak)

U pismu se navodi da u Slovačkoj sa velikim bolom u srcu prate "teror i napade koji se dešavaju ovih dana u voljenoj i bratskoj Crnoj Gori".

- U vašom apostolskom i vjeroispovjedničkom naporu da se ovaj bezbožni pokušaj, koji je sram za jednu evropsku državu u 21. vijeku, koja hoće da se zove demokratskom, rješava mirnim putem. U isto vrijeme duboko se klanjamo svoj braći i sestrama koji su spremni da brane svoje pradjedovske svetinje - naveo je vladika Georgije.

On navodi da se sveštenstvo i narod mole za SPC, njeno sveštenstvo i vjerni narod u Crnoj Gori.

- Služimo za vas Svete liturgije. Sa vama smo. Hristos Bogočovjek koji je pobijedio tamu, neka da da zasije svjetlost Njegova, bratska ljubav i mir u Crnoj Gori. U Hristu Raspetome i Vaskrslome Vaš - naveo je arhiepiskop Georgije i svi sveštenici, đakoni i Božiji narod Eparhije mihalovsko-košicke, Slovačka.