X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
23/01/2020 |  20:34 ⇒ 24/01/2020 | 08:14 | Izvor: RTRS

Istinska Crna Gora na nogama: Samo sloga svetinje spasava (FOTO/VIDEO)

Istinska Crna Gora i večeras je bila u molitvenom hodu za odbranu svetinja Božijih i vječnoga ljudskoga dostojanstva, a protiv ozakonjenja otimanja crkvene imovine i ponižavanje Srpske pravoslavne Crkve i njenih vjernika, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.
Podgorica -
Podgorica

- Pored krsnog hoda, u svim hramovima služeni su molebani Presvetoj Bogorodici, kojima vjernici umoljavaju Bogomajku da pohita u pomoć i ne dozvoli otimanje svetinja - navedeno je na sajtu Mitropolije.

Dižući svoj glas protiv kontroverznog Zakona, desetine hiljada vjernika, građana Crne Gore, i večeras su na ulicama širom zemlje ponavljali: "Ne damo svetinje!".

Podgorica: U najmasovnijoj litiji do sada u ovom gradu učestvovalo je više desetina hiljada građana.

Prethodno se hiljadama građana ispred Sabornog hrama priključila litija koja je u 17.00 časova krenula iz manastira Uspenija presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori, kao i litija iz Lješanske nahije, iz Krusa, koju je od 16.00 časova predvodio sveštenik Predrag Šćepanović.

Bijelo Polje: Pješačili 50 kilometara za odbranu svetinja

Nakon 50 kilometara pješačenja, litija Vranešana kao vid molitvenog otpora Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koja je jutros krenula iz manastira Bliškovo, stigla je predveče u Bijelo Polje. Litiju je predvodio paroh vraneški Zoran Bubanja, a ovoj do sada najdužoj litiji, priključivali su se vjerni iz Pavinog Polja, Tomaševa i Ravne Reke.

Okupljeni su nosili krst, crkvene barjake i transparent "Samo sloga svetinje spasava".

Kotor: Mi smo vojska Svetoga Vasilija

Nakon što je u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru služen moleban, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je litiju od Crkve Svetog Nikole, gradskom rivom i nazad do crkve.

Rijeke vjernih litijski su se večeras slile u Kotor iz Risna, Perasta, Škaljara…..

Sa litijskog puta od Risna do Kotora protojerej stavrofor Radoslav Laketa, paroh oraovačko-peraški, poručio je da vjernici litijama čuvaju ono što je vijekovima njihovo.

Cetinje: Episkop dioklijski Metodije služio je, uz sasluženje sveštenstva, moleban Presvetoj Bogorodici u Cetinjskom manastiru.

Paroh cetinjski protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske Bogoslovije, pozvao je braću koja su juče išla drugim ulicama da se pridruže borbi za bolju i pravednu Crnu Goru.

- Molimo našu braću koja su juče išla drugim ulicama da dođu ovdje da se pomole zajedno sa nama jer nema nama molitve bez njih. Molim se Bogu da prva litija koja bude krenula cetinjskim ulicama iz Cetinjskog manastira bude zajedno sa njima. Da se zajednički pomolimo Bogu sa svojom braćom Cetinjanima jer nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas - rekao je Perović, navedeno je na sajtu Mitropolije.

Bar: Litija se kretala od Crkve Svete Petke u Sutomoru do Sabornog hrama Svetog Јovana Vladimira u Baru.

U Baru su vjernici na čelu litije nosili transparent "Sloga biće poraz vragu".

Crna Gora - litija (foto:mitropolija.com)

Nikšić: Više desetina hiljada Nikišaćana večeras je sa ikonama i svijećama dostojanstveno šetala gradom. Litiju, koja je poslije molebna krenula ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog ka centru grada, predvodio je episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Pljevlja: I večeras su svi pravoslavni žitelji bili u litiji: "Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom!"

Berane: Berane je čvrste volje, da sačuva bogomolje!

Rekordan broj vjernika okupio se na litiju u Beranama.

Žabljak: Narod nikada odlučniji da odbrani svoje Svetinje! Vjernici su se okupili uprkos jakom mrazu i snijegu.

Plužine: U Plužinama je u Crkvi Svetog Јovana Krstitelja služen moleban, a nakon toga ulicama grada prošla je litija koju su predvodili iguman Pivskog manastira, Јeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-počajevske lavre Petar Petrić u pratnji velikog broja građana.

Mojkovac: Više od hiljadu građana učestvovalo je u litiji od Hrama Hristovog Roždestva do centra grada.

Herceg Novi: U ovom gradu kao da niko nije ostao kod kuće. Rijeka vjernika izašla je na ulice da podrži odbranu svetinja.