latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:19 ⇒ 08:27 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Sloboda vjere - očni živac svakog naroda, posebno Srba

Sloboda vjere je osnovno ljudsko pravo u koje ne smije niko da dira jer je to očni živac svakog naroda, a posebno srpskog, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije nakon molebana u hramu Đurđevi Stupovi u Beranama i masovene litije ulicama tog grada.
Episkop Јoanikije u Beranama - Foto: SRNA
Episkop Јoanikije u BeranamaFoto: SRNA

Vladika Јoanikije je sinoć nakon molebana istakao da je veličanstvena ova zajednička borba za srpske svetinje.

- Ovo je borba za naše pretke, za očuvanje njihovih zaveštanja, za nas i za naše potomstvo. Mi ćemo se boriti i na području prava odavde do zelenih stolica Brisela i Strazbura - rekao je vladika Јoanikije.

Vladika je dodao da su već dobili veliku podršku od ljudi kojima je stalo do prava i pravde, do civilizacijskih vrijednosti, od svih onih kojima je, naročito, stalo do slobode vjere, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Član Pravnog savjeta Eparhije budimljansko-nikšićke Damjan Ćulafić istakao je da su vjernici u Crnoj Gori pokazali kako se brani vjera i dostojanstvo pravoslavnog čovjeka danas.

- Hrabrošću i odlučnošću, koju pokazujete u otporu protiv pogubnog i vrlo lukavo sročenog pravnog akta, cinično nazvanog "Zakon o slobodi vjere", svako od vas je sačuvao svoj obraz svom pretku i pružio mu dostojanstvo - rekao je Ćulafić.

On je poručio vjernicima da je njihovo dostojanstveno, mirno i molitveno okupljanje u litijama i oko ove drevne svetinje, sa jasnom porukom: "Ne damo svetinje!", osnova i pravne i svake druge borbe.

- U vašem držanju je snaga Crkve, jer Crkva je sabran, složan i nezavađen narod - poručio je Ćulafić.

Narod u Beranama, konstatovao je Ćulafić, rekao je jasno predlagaču i donosiocu zakona da neće na sebe kletvu, već blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i blagoslov svih svetih.

- Taj blagoslov je već sa nama. Vaše istrajno prisustvo je tome najbolji dokaz - zaključio je on.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji je donesen krajem decembra prošle godine, predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.