latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:26 | Autor: SRNA

"Amandmanima promijeniti bezakonje"

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je Crkva spremna na razgovore sa crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u smislu da se amandmanima promijeni "bezakonje".
Mitropolit Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit AmfilohijeFoto: SRNA

- O bezakonom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Crkva je dala svoju riječ. Međutim, ako premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima djeluje na to bezakonje i da se ono promijeni - to je u redu - rekao je mitropolit Amfilohije za "Večernje novosti".

On je, povodom izjave crnogorskog premijera da je vladika Amfilohije jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste isto što sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Ne može on da dijeli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vrijeme njenog ukidanja - rekao je vladika Amfilohije.

On je poručio da je "ista stvar" voditi razgovore sa patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori.

- Naravno, imamo svoju odgovornost, razgovaramo i razgovaraćemo, ali pod uslovom da oni stave pod znak pitanja to bezakonje koje su donijeli - poručio je vladika Amfilohije.

Podsjetivši da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore", mitropolit Amfilohije istakao je da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i SPC, te da je Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija.