X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
24/01/2020 |  08:44 ⇒ 08:49 | Izvor: sputniknews.com

Pupovac: Drugi vladaju neprijateljstvom Srbije i Hrvatske

Milorad Pupovac, šef Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u Hrvatskom saboru rekao je da Srbija i Hrvatska trpe veliku štetu zbog neriješenih odnosa, a da je najveća da drugi vladaju neprijateljstvima dvije zemlje i imaju koristi od toga.
Milorad Pupovac - Foto: RTS
Milorad PupovacFoto: RTS

Pupovac je ocijenio da se poslije izbora Zorana Milanovicć za predsjednika može očekivati unapređenje političkih odnosa Srbije i Hrvatske.

U intervjuu za Blic"on je rekao da kritike Srbije koje su se čule u predsjedničkoj kampanji nisu ništa novo, čemu pogoduju i brojna mjesta međusobnog sporenja.

Pupovac je naglasio važnost dobrih odnosa Srbije i Hrvatske, i to iz više razloga, najprije zato što rat i produženo poratno neprijateljstvo nanose ogromne psihološke i unutarpolitičke i spoljnopolitičke štete objema zemljama.

Međutim, "najveća je da drugi vladaju našim neprijateljstvima i imaju koristi od toga, a mi samo štetu", rekao je Pupovac.

On je, takođe, ukazao i na značaj ekonomskih, kulturnih i sportskih veza, kao i na to da zbog nesređenih srpsko-hrvatskih odnosa trpi cijeli region, za razliku od višegradske grupe i nordijskih zemalja koje zbog međusobne dobro koncipirane saradnje bilježe napredak.

Pupovac je ocijenio da bi trebalo da dođe do susreta predsjednika Srbije Vučića i Milanovića, jer, kako je rekao, "oni imaju svoje odgovornosti za odnose dvije zemlje koje ne mogu prepustiti drugima, niti ih drugi mogu preuzeti od njih".

On je takođe rekao da loši odnosi Beograda i Zagreba ne mogu biti dobri za Srbe u Hrvatskoj, kao što ni nesređeni odnosi Srbije s drugim dijelovima bivše zajedničke države nisu dobri za Srbe u njima, prenio je Tanjug.

- Predugo živimo između dvije vatre ili dvije sante leda da ne bismo imali svijest o tome - zaključio je Pupovac.