X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
24/01/2020 |  09:10 ⇒ 12:24 | Izvor: RTRS

Svetosavski bal u Beču i ove godine humanitarnog karaktera (FOTO)

Najuticajniji predstavnici srpske dijaspore, austrijski privrednici i predstavnici kulturnog i javnog života Srpske, Srbije, ali i Beča okupili su se u glavnom gradu Austrije na Svetosavskom balu.

Najznačajnija manifestacija koja okuplja srpsku dijasporu u Beču, održana je 23. put u organizaciji Srpskog centra i pokroviteljstvo kompanije M:tel Austrija. I ove godine bila je humanitarnog karaktera.

Uz Himnu Svetom Savi i najmlađe iz hora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i slavsku svijeću, počeo je Svetosavski bal – najbogatija manifestracija koja okuplja srpsku dijasporu u Beču.

Svetosavski bal u Beču (Foto: RTRS)

Na balu koji ima humanitarni karakter, a na kojem je ove godine za srpske enklave na Kosmetu, prikupljeno nešto više od 46.500 evra, Republiku Srpsku predstavljao je potpredsjedik Narodne skupštine Milan Petković.

Prvi ovakav događaj u ovom gradu održan je u 19. vijeku, tačnije 1846. godine, u organizaciji kneza Miloša Obrenovića koji je čak angažovao Јohana Štrausa mlađeg da posebno za bal, komponuje "Srpski kadril". Ovogodišnji počasni gosti bili su princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Svetosavski bal u Beču (Foto: RTRS)

- Ovakvi događaji su izuzetno korisni jer pokazuju naše bogatstvo i tradiciju posebno na veličanstvenim mjestima kakav je grad Beč. Ovo je sigurno korisno za našu zemlju, da pokaže ostatku svijeta da smo divan, topao narod - istakao je princ Filip.

Zanimljivo je da je ovaj bal uvršten u zvaničan kalendar balske sezone u Beču, gradu koji od ovakvih svečanosti značajno i profitira. U sezoni balova, prema nekim procjenama, Beč zaradi oko 140 miliona evra, a grad tokom tog perioda posjeti oko 500 hiljada ljudi.