latinica  ћирилица
24/01/2020 |  16:11 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Bratiću mjesto potpredsjednika NSRS, ako SNSD dobije potpredsjednika FBiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Bošnjaci moraju biti saglasni sa tim da SNSD ima potpredsjednika FBiH ukoliko žele razgovarati o tome da se Senad Bratić vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba)

Dodik je istakao da se na taj način Bratić može vratiti na mjesto potpredsjednika parlamenta Srpske, ali ne može se na to vezati dogovor o Savjetu ministara, jer je to završeno.

On je rekao da ne može ići dogovor na dogovor i uvijek ispočetka da se nešto dogovara, jer je to završena priča, te da očekuje da Mlađen Božović iz DNS-a bude imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

- Sada Bošnjaci hoće da uslovljavaju imenovanje Božovića, koje očigledno nema nijedan problem, sa ponovnim imenovanjem Bratića na mjesto potpredsjednika Skupštine - izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da su dogovor na nivou Savjeta ministara i raspodjela pozicija završeni, ali da je zahtjev Bošnjaka ako žele razgovarati da se Bratić vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine legitiman, kao što je legitiman i zahtjev da SNSD ima potpredsjednika FBiH.

Dodik je rekao da u Savjetu ministara niko ne može biti optimističan, kao što ni on sam nije optimističan u Predsjedništvu BiH, jer je BiH jedna depresivna struktura.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je novoizabrani Savjet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala, Dodik je rekao da Savjet ministara prije svega nije vlada i kao takav je uzurpirao mnoga mjesta Predsjedništvu i entitetima na šta nema prava i to će zahtijevati određenu vrstu rasprave.

Odgovarajući na pitanje šta misli o inicijativi da se povećaju plate u zajedničkim institucijama, Dodik je rekao da je protiv povećanja plata na zajedničkom nivou, jer je tu ogromna potrošnja i zaposleno 23.000 ljudi, dok je 2000. godine to bilo tri hiljade.