latinica  ћирилица
24/01/2020 |  16:38 | Autor: sputniknews.com

Bugarska protjeruje dvojicu ruskih diplomata

Ambasadoru Rusije u Bugarskoj uručene su note kojima se dvojica ruskih diplomata proglašavaju "personama non grata", saopštila je Ambasada Rusije u Sofiji.
Sofija - Foto: arhiv
SofijaFoto: arhiv

Prema navodima Ambasade Rusije, note su uručene bez priloženih dokaza o tome da su se ruske diplomate u Bugarskoj bavile djelatnošću koja nije u skladu sa njihovim statusom.

- Moskva zadržava pravo da preduzme mjere kojima će odgovoriti na protjerivanje ruskih diplomata iz Bugarske - navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da će saradnici Ambasade napustiti Bugarsku u naznačenom roku.

- Smatramo da odluka bugarskih vlasti da objavljuje ove informacije prije zvaničnog obavještavanja Ambasade nije u skladu s tradicionalno konstruktivnim duhom odnosa naših država - navedeno je u saopštenju.

Ranije danas je saopšteno da bi Bugarska mogla protjerati ruske diplomate zbog optužbi da su se bavili špijunažom.

Јedan od diplomata je radio kao prvi sekretar u konzulatu Rusije u Sofiji. On je, navodno, tražio informacije o mehanizmu izbornog procesa u Bugarskoj. Diplomata iz Trgovinskog predstavništva u Bugarskoj je od 2018. godine navodno prikupljao tajne informacije, između ostalog i iz sektora energetike i energetske bezbjednosti. U oktobru je Bugarska odlučila da protjera prvog sekretara ambasade Rusije zbog sumnje u špijunažu. Kao odgovor, Rusija je protjerala jednog službenika Ambasade Bugarske.