latinica  ћирилица
24/01/2020 |  19:57 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Derventa: Ostavila bebu u korpi na stubištu

Zdravstveno stanje napuštene bebe, koja je jutros pronađena u ulazu stambene zgrade u Derventi, je stabilno. Policija je ubrzo pronašla i majku. Tereti je za krivično djelo napuštanje djeteta.

Ostavljenu u korpi u stubištu, mušku bebu staru nešto više od mjesec, oko pola šest pronašla je čistačica iz obližnjeg kafića.

Kaže da je prvo pomislila da su djeca, igrajući se, ostavila nešto na tom mjestu, ali onda je uslijedio šok.

- Izgledalo je ružno i jezivo. Plač tog djeteta, stvarno katastrofa. Mislila sam da ga uzmem u ruke, ali nisam smjela dok ne dođe policija - priča Mirjana Јeftić iz Dervente.

Policija je brzo reagovala i za nekoliko minuta beba je zbrinuta na sigurno.

- Bebu su utoplili, unijeli u službeno vozilo, prevezli u Dom zdravlja, tu je nakon ukazane ljekarske pomoći prevezena u dobojsku bolnicu - rekla je Dragana Kerkez, portparolka PU Doboj.

Miroslav Јović, načelnik Odjeljenja pedijatrije u Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju navodi da je beba medicinski zbrinuta, kao i da do sada nema nekih zdravstvenih problema. Kako ističe, beba je bila dobro obučena i uhranjena.

Za samo dva sata policija je identifikovala 23-godišnju majku napuštene bebe.

Sumnjiči se da je počinila krivično djelo napuštanje djeteta, a šta je razlog pokazaće istraga.

Nezvanično, policiji se požalila da nije imala čim da hrani bebu i da ju je ostavila da bi je pronašao neko ko će moći da brine o njoj.

U Centru za socijalni rad u Derventi kažu da je majka korisnik materinskog dodatka od 405 KM za dvoje djece i da se nije obraćala Centru za pomoć.

- Ona od rođenja ima određene smetnje ali to ne umanjuje njene roditeljske vještine i kapacitete da bi se njoj uskraćivalo ili oduzimalo roditeljsko pravo. Fizički je potpuno sposobna i za rad i da se brine o djetetu - rekla je Maja Popović, direktorka Centra za socijalni rad Derventa.

Beba će do ponedjeljka ostati u dobojskoj bolnici, a gdje će nakon toga biti zbrinuta odlučivaće nadležni organi.