latinica  ћирилица
25/01/2020 |  13:07 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Pažin: Otvoreni za dijalog sa SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin izrazio je uvjerenje da će naredni dani donijeti jasne pozicije Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i da će u dijalogu graditi mostove i prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti.
Zoran Pažin (foto: gov.me) -
Zoran Pažin (foto: gov.me)

Pažin je naveo da podržava poruke predstavnika Mitropolije kojima se poziva na dijalog i poštovanje različitosti u crnogorskom društvu, a naročito je pozdravio nedavnu izjavu rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, koji je apelovao da ne smije biti neprijateljstva među građanima Crne Gore.

On je istakao da je Vlada spremna, ako Mitropolija prihvati da je neophodno da djeluje u okvirima pravnog sistema, pruži i dodatne garancije, ukoliko bude potrebe, da nijedno pravo koje joj po zakonu pripada neće biti ugroženo.

Pažin je naveo da u svakoj pravno uređenoj državi, da bi neka vjerska zajednica sklopila ugovor sa državom, mora imati svojstvo pravnog lica, odnosno mora biti upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa, što smatra da pravni eksperti u Mitropoliji veoma dobro znaju, prenose crnogorski mediji.

- Ako je SPC danas uredno upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa u Srbiji, pitam se onda zašto bi za Mitropoliju crnogorsko-primorsku bio problem da bude jednako tako upisana u javni registar u državi Crnoj Gori - naveo je Pažin