latinica  ћирилица
25/01/2020 |  13:07 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Ministarstvo će stimulisati podizanje novih zasada

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će Ministarstvo stimulisati podizanje novih zasada, jer je u posljednjih nekoliko godina prisutan trend njihovog smanjenja.

Pašalić je na otvaranju Osmog savjetovanja voćara u Gradišci je rekao da Ministarstvo ulaže u voćarstvo Republike Srpske na način da vrši sufinansiranje otkupa voća, novih zasada, podizanja protivgradnih mreža, podizanje sistema protiv mraza, sistema za navodnjavanje, premija osiguranja, regresiranog dizela.

On je istakao i da Ministarstvo raspolaže brojnim mjerama koje se odnose na podršku u izgradnji sistema za navodnjavanje, zaštite od nepogoda i osiguranja usjeva.

- Resorno ministarstvo će uvijek isplatiti 50 odsto za premije i osiguranja i 30 odsto za investicije - naveo je Pašalić.

On je dodao da su zbog manjka radne snage napravljene mjere za nabavku opreme za automatizovano sortiranje i pakovanje plodova, a u pripremi je i zakon koji se odnosi na angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi po skraćenoj proceduri.

Pašalić je rekao da očekuje da će imati dobru saradnju sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem i kaže da su na prvom sastanku razgovarali o mjerama zaštite domaće proizvodnje.

- Iz budžeta za 2020. godinu, od 75 miliona KM voćari mogu da računaju na minimalno pet miliona KM, što predstavlja onaj obim sredstava koja su imali i u prošloj godini - istakao je Pašalić na savjetovanju koje je održano pod motom "Suočavanje voćara sa izazovima ubrzanih promjena klime, tržišta i radne snage".

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović je rekao da je voćarima najpotrebnija pomoć resornog ministarstva u vezi sa klimatskim promjenama i da je neophodno povećati subvencije za kapitalna ulaganja u protivgradne mreže i antifrost sisteme.

On je naglasio i da je neophodan dogovor sa Savjetom ministara o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz zbog toga što je domaće tržište preplavljeno voćem sumnjivog kvaliteta iz drugih država.

Dojčinović je napomenuo da je potrebno da se donesu zaštitne mjere za uvoz, bar u fazi berbe i dva do tri mjeseca nakon toga, a ukazao je i na manjak radne snage u posljednje dvije do tri godine, kao i da se u zasadima sve radi ručno, a da je za rezidbu i berbu potreban veliki broj radnika.

Profesor Vojislav Trkulja sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, koji je bio jedan od predavača, rekao je da posebno zabrinjava pojava nove grupe mikroorganizama koji uzrokuju značajne bolesti i nova grupa štetočina.

Predavači na Savjetovanju voćara bili su i Duška Delić, Petar Nikolić i Miljan Cvjetković sa Instituta za hortikulturu i Јadranka Bojić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Savjetovanju, koje je održano u Kulturnom centru u Gradišci, prisustvovali su načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave Gradiška Branko Stojnić i brojni voćari iz svih krajeva Republike Srpske. Organizator savjetovanja je Udruženje voćara Republike Srpske.