latinica  ћирилица
25/01/2020 |  15:28 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Crkva ostaje za dijalog, Marković pokušava da manipuliše

Mitropolija-crnogorsko primorska poručila je da ostaje otvorena za početak istinskog i transparentnog dijaloga sa vlastima o svim otvorenim pitanjima, a najvažnije od njih je diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je proizveo neželjene posljedice po društvo u Crnoj Gori, te da premijer Duško Marković pokušava da manipuliše građanima.
Pravoslavna mitropolija crnogorsko - primorska (foto:mitropolija.com) -
Pravoslavna mitropolija crnogorsko - primorska (foto:mitropolija.com)

- Sve čemu smo dosad svjedočili predstavljalo je samo simulaciju dijaloga, bez ikakve želje za istinskim dogovorom sa strane vlasti - naglasili su u Mitropoliji.

Iz Mitropolije su naglasili da je crnogorski premijer Duško Marković, koji je i zamjenik predsjednika DPS-a, juče učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, a kao argument je naveo da se mitropolit sastao sa dijelom crnogorske opozicije.

- On nije objasnio da li bi to u isto vrijeme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore kad se susreo sa njim na dan izglasavanja diskriminatorskog i antiustavnog zakonskog propisa o obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom ili se stavio na čelo Velike Britanije, kad se juče sreo sa ambasadorkom te zemlje u Crnoj Gori...- navedeno je u saopštenju.

U saopštenju Mitropolija crnogorsko-primorska ocjenjuje da se ne može smatrati ozbiljnom Markovićeva tvrdnja da u litiji nema mjesta za Crnogorce.

Prema navodima iz Mitropolije, svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredjeljenje, imaju svoje mjesto na litijama koje Crkva organizuje.

Iz Mitropolije su napomenuli da se molebani i litije održavaju da bi Crna Gora bila bolja i naprednija.

- Na litijama nema nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas - i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive. Ne očekujemo od zamjenika predsjednika jedne građanske partije, pogotovo ne od premijera jedne države koja sebe naziva građanskom, da tu stvarnost osporava - poručuju iz Mitropolije.

Što se tiče aluzija na slikanje trobojki po Crnoj Gori, Mitropolija navodi da nije ni organizator ni učesnik tih akcija, te podsjeća Markovića da je partija kojoj pripada na više izbora izlazila sa trobojkama.

Mitropolija smatra da bi Marković trebalo da prepusti Pavoslavnoj crkvi staranje o duhovnim potrebama pravoslavnih Srba i Crnogoraca, a da bi privrženost "građanskoj i demokratskoj" Crnoj Gori najbolje pokazao vodeći računa o životnom standardu svih građana.