X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
25/01/2020 |  18:23 ⇒ 20:03 | Izvor: RTRS

Reprezentacija Regiona za osobe sa Daunovim sindromom odigrala utakmicu u Banjaluci (FOTO)

Osobe sa Daunovim sindromom kreću u nove pobjede! Reprezentacija BiH, Srbije i Crne Gore, tokom priprema za Evropsko prvenstvo za osobe sa Daunovim sindromom u malom fudbalu, odigrala je u Banjaluci utakmicu sa funkcionerima i ministrima.

Reprezentacija Regiona bivše Јugoslavije za osobe sa Daunovim sindromom odigrala je u Banjaluci utakmicu koja je i priprema za veliki meč u februaru u Turskoj, na prvom Evropskom prvenstvu osoba sa Daunovim sindromom.

Reprezentacija je sastavljena od po četiri osobe sa Daunovim sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske će, a utakmica je odigrana u sklopu manifestacije "Dani Evropskog fudbala za osobe sa Daunovim sindromom".

Cilj manifestacije je, prije svega, podizanje svijesti građana o osobama sa Daunovim sindromom.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, koji je učestvovao u današnjoj utakmici, rekao je da osobe sa Daunovim sindromom mogu mnogo da učine za društvo i za sebe, te da je potrebno razvijati svijest o njima i njihovim mogućnostima.

- Vjerujem da će pobijediti jedna ideja da se obrati pažnju na ovu djecu, njihove porodice i humanost i da razumijemo da su to odlični ljudi koji mnogo mogu - istakao je Kasipović.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić naveo je da svakom djetetu pružiti dati šansu da pokaže svoje potencijale.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka, Zoran Јelić, rekao je da je ovo istorijski događaj u Banjaluci, odnosno najveći antistigma projekat u Republici Srpskoj koji će pomoći razvoju svijesti o osobama sa Daunovim sindromom.

Podsjećamo, ekipa naše televizije i režiser Denis Bojić snimaju film o ovim mladim ljudima. Film nosi naziv "Šampioni", jer oni to i jesu.